Hlavní obsah

Potvrzeno: Německo se vyhnulo recesi. Není důvod jásat, mírní nadšení ekonom

Novinky, bož

Německo se ve třetím čtvrtletí vyhnulo recesi. Vyplynulo to ze zpřesněných dat Spolkového statistického úřadu (Destatis) zveřejněných v pátek. Hrubý domácí produkt (HDP) země ve třetím čtvrtletí skutečně vzrostl o 0,1 procenta, jak Destatis uvedl již dříve. Podle německého ekonoma Carstena Brzeského však není příliš důvodů jásat.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Historická budova Říšského sněmu v Berlíně.

Článek

Statistici tak potvrdili dřívější zprávu, že se německá ekonomika vyhnula hrozící technické recesi. Ta je definována jako dva čtvrtletní poklesy HDP v řadě. Ve druhém čtvrtletí HDP klesl o 0,2 procenta, v prvních třech měsících roku rostl o 0,5 procenta.

V listopadu se výrazně zlepšila také nálada německých investorů měřená institutem ZEW. Nálada ve vedení německých podniků, kterou měří Institut ifo, nicméně na konci října stagnovala. Zůstávala tak na nejnižších hodnotách od prosince 2012.

Ekonom: Není důvod k jásání

„Německá ekonomika unikla recesi úplně na poslední chvíli. Nicméně navzdory krátkodobé úlevě lze najít velmi málo důvodů k přílišnému jásání,“ nechal se slyšet hlavní ekonom ING pro Německo Carsten Brzeski.

Příští recese dopadne na Evropu drtivěji než krize před 10 lety, varuje Moody’s 

Ekonomika

„Zatímco krize růstu stále vypadá nepravděpodobně, delší období stagnace je stále ve hře,“ dodal.

Podle Brzeského má problémy především výrobní sektor. „Čelí a nadále bude čelit cyklickým výzvám, mezi které patří pokračující obchodní spory, nejistota kolem brexitu a zpomalování čínského růstu,“ uvedl. Stejně tak podle něj výrobní sektor čelí strukturálním výzvám, například dlouhodobému poklesu automobilového průmyslu.

Ekonomiku podle něj však drží nad vodou spotřebitelé. „Soukromá spotřeba je nadále silná, podpořená nízkou inflací, nízkými úrokovými sazbami a stále silným trhem práce,“ doplnil Brzeski.

Německo není v recesi, HDP překvapivě vzrostl

Ekonomika

Německo je pro Česko klíčovým obchodním partnerem, míří tam zhruba třetina českého exportu. Roční hodnota vývozu přesahuje bilion korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám