Hlavní obsah

Potraviny v Česku zdražují, inflace zrychlila

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst spotřebitelských cen v Česku v září zrychlil meziročně na 0,7 procenta ze srpnových 0,6 procenta. Důvodem je hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Proti srpnu ceny v září naopak klesly o 0,2 procenta, hlavně kvůli zlevnění dovolených, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Z potravin například ceny ovoce přešly ze srpnového poklesu o 4,2 procenta v růst o 2,4 procenta v září. Důvodem bylo především zvýšení cen citrusů o 17,9 procenta. Citróny byly v září nejdražší v historii. [celá zpráva]

U cen zeleniny došlo v září ke zmírnění jejich poklesu na jedno procento, zatímco v srpnu proti loňsku zlevňovaly o 11 procent.

Mléko zdražilo meziročně o 4,6 procenta, sýry o 5,1 procenta. Vejce zdražila o 13,6 procenta a čokoládové výrobky o 10,9 procenta.

Zlevnila elektřina a mobily

Na snižování meziročního cenového růstu působil pokles cen v oddíle bydlení vlivem poklesu cen elektřiny o 10,2 procenta, uvedl ČSÚ. Ceny zemního plynu se zvýšily o 2,4 procenta, čistého nájemného o 0,9 procenta.

Dál zlevňují také ceny telekomunikačních služeb – o 2,2 procenta. Mobilní telefony zlevnily podle statistiků o 17,7 procenta.

„Růst spotřebitelských cen v první polovině letošního roku jen těsně překonával nulové hodnoty a Česká republika balancovala na hraně deflace. To se v posledních měsících změnilo, když se míra inflace v meziročním srovnání vzdálila od nulových hodnot. Do konce letošního roku očekávám, že spotřebitelská inflace v meziročním vyjádření zůstane pod jedním procentem. Momentálně nevidím žádné silné proinflační tlaky, které by mohly růst spotřebitelských cen výrazněji uspíšit,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám