Hlavní obsah

Potravinářská inspekce zakázala prodej fíků s toxickou látkou

Novinky, bož

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z prodeje fíky obsahující toxickou látku. Novinkám to ve středu sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Fíky natural, které podle SZPI obsahují toxickou látku.

Článek

Laboratorní rozbor SZPI v potravině potvrdil přítomnost aflatoxinů v koncentraci 36,4 μg/kg (mikrogramů na kilogram), přičemž zákonem stanovený limit je 10 μg/kg, a přítomnost aflatoxinů skupiny B1 v koncentraci 32,9 μg/kg, přičemž zákonem stanovený limit je 6 μg/kg.

Aflatoxiny patří do skupiny mykotoxinů, které vznikají jako produkt metabolismu plísní a řadí se ke karcinogenním látkám.

Potravina se prodává pod názvem Fíky natural v 500gramovém balení a s datem minimální trvanlivosti do 31. 12. 2012. Jde o šarži s označením L17001. Jako výrobce je na obalu uvedena zlínská společnost Zdraví z přírody. Země původu je Řecko a dovozcem suroviny do Česka společnost IBK Trade.

„Inspektoři vzorek odebrali v provozovně společnosti Zdraví z přírody, s. r. o., v Malotově ulici ve Zlíně,” uvedl Kopřiva.

„Vzhledem k uvedeným skutečnostem nařídili inspektoři SZPI neprodlené stažení z tržní sítě i všech dalších šarží kontaminovaných potravin pocházejících z předmětné dodávky fíků,” dodal s tím, že SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám