Hlavní obsah

Postupy v odvádění DPH zamotaly podnikatelům hlavy

Právo, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spoustu problémů způsobuje podnikatelům nový zákon o dani z přidané hodnoty (DPH). Ačkoli už dnes končí termín pro přiznání daně, firmy si stěžují na neustálé zmatky, jež kolem zákona panují. Mnohé subjekty tak dodnes nevědí, jak mají postupovat.

Foto: PhDr. Věra Jelínková

Židovský hřbitov v Ivančicích

Článek

Zákon přinesl zmatky v uplatnění správné výše sazby DPH nebo ve správné fakturaci vyvezeného nebo dovezeného zboží. Problémy mohou mít podle daňového poradce a majitele společnosti České daně Petra Hrušky kvůli neobratným formulacím v zákoně podnikatelé, živnostníci či svobodná povolání.

"Například magistra v lékárně by striktně podle zákona před prodejem léků měla každého vyzpovídat, zda-li chce acylpyrin pro sebe či pro zvířátko - a pak přičíst buď pěti či 19procentní DPH. Zároveň by měla být finančnímu úřadu schopná prokázat, že léky s pětiprocentní DPH nebyla léčena zvířata. To si prakticky lze představit jen obtížně," tvrdí Hruška.

Novinky se mohou prodražit

Novinky v odvádění DPH se mohou jak podnikatelům, tak zaměstnancům výrazně prodražit. Kontrola odvedené daně totiž může přijít až s 3letým zpožděním. Podle Hrušky lze s benevolencí finančních úřadů počítat jen krátkodobě - dnes už chyby v daních nikdo neodpustí ani povodněmi téměř zruinovaným živnostníkům, varuje.

"Neměla by se zapomenout odvést DPH i za použití auta, který si pronajal zaměstnavatel, ale zaměstnanec ho používá i pro soukromé účely. Stejně je třeba odvést DPH za použití kombíků s mřížkou, z nichž zaměstnavatel uplatnil odpočet DPH pro soukromé účely zaměstnanců.

Pokud bude navíc tuto daň hradit zaměstnavatel a ne zaměstnanec, bude se jednat o nepeněžní příjem zaměstnance a o ten se mu zvyšuje základ daně z příjmů. Současně taková DPH bude pro zaměstnavatele nedaňovým nákladem. Auto se zaměstnanci i zaměstnavateli na daních výrazně prodraží," vysvětluje Hruška.

Podobná je situace u provozoven rychlého občerstvení. Pokud si zákazník zkonzumuje jídlo v prodejně, uplatní se na ně 19procentní DPH. Pokud si je ale vezme s sebou, vztahuje se na ně pětiprocentní DPH. "Při prokazování finančnímu úřadu toho, že si zákazník odnesl jídlo, a proto byla správně uplatněna 5procentní DPH, nebude provozovatel v lehké situaci," říká Hruška.

Nejednoznačnosti má odstranit novela

Nový zákon o DPH musela Česko přijmout kvůli vstupu do EU. Podle expertů však obsahuje řadu nejednoznačných ustanovení. Vláda navíc převedla do vyšší sazby DPH mnohem více položek, než po ni Brusel požadoval, a od občanů tak ročně vybere o miliardy korun více. 

Na množství chyb v zákonu upozornila i Evropská komise a nutnost přepracovat jej přiznalo také ministerstvo financí. To již začalo připravovat jeho novelu, jež by se měla dostat do vlády do začátku srpna.

Reklama

Související články

Sobotka hasí problém se zálohou na DPH

Vládní koalice dosáhla v úterý dílčího úspěchu, když se jí podařilo odložit klíčové hlasování o zákonu o dani z přidané hodnoty (DPH) na čtvrtek. Problém však...

Výběr článků

Načítám