Hlavní obsah

Pošta rozesílala spam, rozhodl úřad pro ochranu soukromí

Praha

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) rozhodl, že Česká pošta rozesílala do datových schránek nevyžádaná obchodní sdělení, takzvaný spam. Předseda úřadu Igor Němec ve druhé polovině února zamítl námitky pošty, podle které nešlo o spam, nýbrž o systémovou zprávu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úřad nyní věc předá ministerstvu vnitra, které rozhodne o případném potrestání pošty.

„To, zda určitá zpráva naplňuje znaky obchodního sdělení, je třeba posuzovat podle jejího obsahu a účelu, a nikoli podle toho, jak je tato zpráva označena, nebo kam ji řadí provozní řád," uvedl v odůvodnění šéf úřadu.

Do potíží s úřadem pro ochranu soukromí se pošta dostala tím, že do datových schránek rozesílala informaci o doplňkové službě nazvané Datový trezor, která umožňuje uchovávat ve schránce zprávy starší než 90 dnů. Klasická datová schránka totiž starší zprávy automaticky maže.

Zprávy šly ve více vlnách

Zprávy do datových schránek byly odesílány v loňském roce ve třech vlnách, a to 20. dubna, 21. května a 13. června. Proti rozhodnutí ÚOOÚ neexistuje žádný opravný prostředek a Česká pošta rozhodnutí úřadu respektuje, řekla mluvčí pošty Marta Selicharová. Pošta podle ní s rozesíláním zpráv přestala ještě před zahájením samotného šetření.

Zda se pošta nakonec kvůli nepovolené inzerci dočká i nějakého postihu, zatím jisté není. Ministerstvo vnitra dosud vyjádření ÚOOÚ neobdrželo, uvedl k případnému postihu pošty Jiří Korbel z tiskového odboru ministerstva.

Kromě argumentu se systémovou zprávou zamítl ÚOOÚ další námitky pošty. Ta svůj postup hájila tím, že postupovala v souladu s platnou legislativou a že tento postup předem schválilo ministerstvo vnitra, které je správcem informačního systému datových schránek. Podle ÚOOÚ totiž zákon žádné výjimky pro takto schválená obchodní sdělení neobsahuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám