Hlavní obsah

Pošta opět zdražila doporučená psaní

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zavedením dvourychlostního doručování zdražila Česká pošta (ČP) od 1. února o sedm korun nejen obyčejná psaní doručovaná první den po podání, ale i doporučené dopisy. Přitom už od 1. ledna jejich cena stoupla o tři koruny. Pokud chce tedy odesilatel poslat dopis doporučeně, přijde ho to o desetikorunu dráž než loni.

Foto: Novinky

pošta o Vánocích

Článek

Nejde přitom o levnou záležitost, vždyť například za doporučený dopis o váze do padesáti gramů si teď Česká pošta účtuje už 54 Kč a za půlkilogramový 64 Kč. Malou útěchou je, že pokud má člověk klientskou kartu ČP, zaplatí o dvě koruny méně.

Další možností je odeslat doporučenou listovní zásilku v takzvaném ekonomickém režimu. V tom případě bude cena té do padesáti gramů 47 Kč, „jen“ o tři koruny vyšší než koncem loňského roku. Bude ovšem doručována pomaleji, až druhý den po podání.

Rychlé doručení dopisu zdraží o sedm korun

Ekonomika

Stejný systém dvourychlostního doručování byl od února zaveden i pro obyčejné dopisy. Česká pošta tak chce na nákladech ročně ušetřit až půl mi­liardy korun a vyřešit také problém s nedostatkem doručovatelek, jichž teď bude potřebovat míň. Z hlediska nynějšího ztrátového hospodaření ČP jde o logické opatření, rozhodně ale nepřispěje k tomu, aby se propad počtu listovních zásilek zastavil.

„Celkový objem listovních zásilek každoročně klesá zhruba o desetinu a náklady spojené s doručováním naopak rostou. Například loni jsme doručili celkem 243 milionů vnitrostátních dopisů, ale v roce 2018 jich bylo 265 milionů,“ řekl Právu ředitel divize pro poštovní provoz a logistiku ČP Petr Cinkl.

Balíkoven letos notně přibude

Jak na středeční tiskové konferenci zdůraznil generální ředitel ČP Roman Knap, při trvalém poklesu množství tradičních listovních zásilek jsou dnes klíčovou částí byznysu České pošty balíky.

„Aktivně pracujeme na tom, abychom na tomto trhu udrželi svou pozici. V současné době doručujeme čtyři z každých deseti zásilek od e-shopů. Naším cílem je zvýšit celkový počet těchto balíků z loňských 40 milionů na 60 milionů v roce 2022. Proto výrazně investujeme do dalšího rozvoje naší logistické sítě,“ informoval Knap.

Zlevnily televize, zdražilo kino či pošta. Srovnání cen s rokem 1985

Ekonomika

Přednostně a bez zbytečného čekání si lidé mohou vyzvedávat balík v Balíkovnách, jichž má teď ČP v celé republice 450. Do konce letošního roku se má počet Balíkoven zvýšit na 1500. Zřizovány budou nejen na poštách, ale i v obchodních centrech a na nádražích.

Doručení zásilky z e-shopu do Balíkovny garantuje Česká pošta do druhého dne po podání, což se jí daří zhruba v 95 procentech případů. Letos v září navíc přibude možnost podat přes Balíkovnu i individuální zásilku, tedy jakýkoliv balík, s nímž klient přijde. Na rozdíl od dopisů tak balíků ještě poště přibude.

Reklama

Výběr článků

Načítám