Hlavní obsah

Pošta bude od listopadu zaokrouhlovat platby složenkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká pošta začne od listopadu zaokrouhlovat platby prostřednictvím poštovních poukázek. Výjimku budou tvořit hotovostní platby na účet a platby SIPO, kde bude možné dočasně posílat i částky končící haléři, sdělil ředitel pražského poštovního obvodu střed Libor Kopřiva. Desetníky a dvacetníky přestanou pošty od listopadu přijímat.

Foto: Jiří Cysař

Chemické pokusy

Článek

Zaokrouhlovat budou pracovníci pošty částky končící deseti a 20 haléři na celé koruny dolů, sumy s 30, 40, 60 a 70 haléři na 50 haléřů a částky končící na 80 a 90 haléřů na celé koruny nahoru.

Od listopadu pošta rovněž zvýší cenu za poslání běžného dopisu ze současných 6,40 na 6,50 Kč. Ke konci října by měl skončit prodej poštovních známek, jejichž hodnota nekončí na celé koruny či padesátníky. Lidé však budou moci až do odvolání používat při posílání dopisů známku za 6,40 i všechny další dosud vydané známky.

Desetníky a dvacetníky se rozhodla stáhnout Centrální banka, protože již neobíhají v ekonomice, ale hromadí se lidem doma. Náklady na výrobu jsou také vyšší než nominální hodnota mincí. Ještě rok po stažení je budou moci lidé vracet v bankách, šest let v ČNB. Podle zkušeností centrální banky se ale drtivá většina mincí vrátí v prvních třech měsících po ukončení platnosti.

Podle ČNB by po stažení mincí neměly výrazně vzrůst ceny. Obchodníci totiž nemusí zaokrouhlovat na padesátníky ceny každého výrobku, ale až celého nákupu. Mnozí prodejci to již slíbili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám