Hlavní obsah

Poslanec chce kvóty pro ruská tradiční jídla v restauracích

– Moskva

Nejméně polovinu nabídky na jídelních lístcích v ruských restauracích budou muset tvořit jídla tradiční ruské kuchyně. Pokud tedy ruský parlament schválí připravovaný návrh komunistického poslance Vadima Solovjova. Ten tvrdí, že je snadnější koupit si v Moskvě jídlo francouzské či japonské než ruské.

Foto: Profimedia.cz

Součástí ruské kuchyně je těsto se sladkou či slanou náplní.

Článek

"Limit na zahraniční jídla" v menu se nemá týkat restaurací jasně specializovaných na národní kuchyně světa. Prý cosi podobného už funguje v Minsku, kde úřady nařídily všem podnikům veřejného stravování mít v nabídce i tradiční běloruské pokrmy. Poslanec si od opatření slibuje i to, že restaurace přilákají víc turistů, kteří budou chtít jídla ochutnat.

Solovjov argumentuje tím, že i v samém srdci Ruska, tedy v okolí moskevského Kremlu lze daleko snadněji narazit na americký "fast food" anebo na nabídku francouzské, italské, japonské či ukrajinské gastronomie než na poctivou ruskou stravu. To je prý pořádný šrám na ruské hrdosti.

"Jsem Rus a hrozně rád jím ruská jídla, ale v okolí sněmovny v centru Moskvy sotva lze najít podnik s nabídkou naší národní kuchyně," prohlásil Solovjov. Podle něj je nejvyšší čas situaci změnit zavedením povinné kvóty. Uvítal by i státní podporu pro ruskou gastronomii, protože "to je naše hluboká kultura, na kterou musíme být pyšní a kterou musíme předat potomkům".

V debatě pod článkem v listu Izvestija převažují záporné ohlasy. Prý návrh ukazuje, jaká propast zeje mezi starostmi běžných a privilegovaných lidí. Taky prý budí podezření, zda nejde o poslaneckou soutěž, kdo navrhne větší hloupost. Možná ale jde o lobbování pro podnikatelský záměr režiséra Nikity Michalkova. Ten se chystá zřídit řetězec rychlého občerstvení s názvem Jedim doma! (Jíme doma) a má zahrnovat 41 kaváren a 91 jídelen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám