Hlavní obsah

Poslanec a uklízečka jsou nejméně prestižní zaměstnání

Právo, Jiří Vavroň

Pokud děti sní o nějaké vážené profesi, rozhodně by měly ze svých tužeb vytěsnit zaměstnání uklízečky, poslance či ministra. Tato povolání totiž mají podle nejnovějšího průzkumu agentury CVVM v Česku vůbec nejnižší společenskou prestiž.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Spojení poslanců, ministrů a uklízeček má určitou logiku,“ říká politoložka Martina Hronová. „Uklízečka uklízí jen podle pokynů a přání druhých a činnost některých poslanců se tomu v očích lidí blíží, když ve svém rozhodování ustupují různým lobbistům, vlivovým skupinám a zájmům. Aféry, které jsou v poslední době na denním pořádku, tento názor jen potvrzují,“ konstatovala Hronová.

Katastroficky nízkou míru prestiže poslanců a ministrů je podle analytiků CVVM možno hodnotit jako určité ohrožení demokratických principů české politiky.

„Politici si nicméně za to mohou sami,“ je přesvědčen šéf Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil. K dlouhodobému propadu jejich vážnosti podle něj dochází proto, že se na posty ministrů často z rozhodnutí stranických sekretariátů dostávají lidé, kteří oboru, který řídí, nerozumějí.

„Podle toho to pak vypadá. Ztrácí se vážnost. Stejně tak k tomu přispívají poslanci, kteří se svým funkčním obdobím promlčí a hlasují jen podle usnesení svého klubu,“ připomíná.

Uznávané profese mají platy často nižší

Ministři i poslanci patří k nejlépe placeným. Jejich platy jsou více než dvojnásobné ve srovnání s těmi, jaké v průměru pobírají ti, kteří podle veřejného mínění vykonávají nejprestižnější profese – lékaři. A platy učitelů základních škol, kteří v tabulce také zaujímají přední místo, patří dlouhodobě k nejnižším.

„Prestiž povolání tedy není v Česku rozhodně zárukou vysokých příjmů,“ upozorňuje finanční poradce František Macháček.

Lidé výrazně oceňují také práci vědců, zdravotních sester, ale třeba i starostů. Ti se v průzkumu umístili v polovině žebříčku (11. místo z 26), a hned za nimi skončili policisté.

V prestižním žebříčku povolání zato nyní až na 16. místo klesli manažeři, kteří v obdobném průzkumu z roku 2004 byli devátí. V prestiži je předběhli nejen už zmínění policisté, ale i účetní.

Podle analytiků se na poklesu prestiže manažerů podepisuje ekonomická krize, rostoucí nezaměstnanost, a zejména jejich neúměrně vysoké platy. Na rozdíl od západoevropských firem totiž v Česku manažeři pobírají i více než desetinásobek průměrné mzdy.

Pořadí prestiže povolání
1.lékař
2.vědec
3.vysokoškolský učitel
4.zdravotní sestra
5.učitel na základní škole
6.soudce
7.projektant
8.programátor
9.soukromý zemědělec
10.truhlář
11.starosta
12.policista
13.účetní
14.majitel malého obchodu
15.profesionální sportovec
16.manažer, opravář elektrospotřebičů, soustružník
17.voják z povolání
18.novinář
19.stavební dělník
20.bankovní úředník
21.prodavač
22.kněz
23.sekretářka
24.ministr
25.uklízečka
26.poslanec
Zdroj: CVVM

Tři pětiny zaměstnanců v ČR jsou se svým současným zaměstnáním spokojeny. Výrazně nespokojeno je pouze sedm procent zaměstnanců. O změně zaměstnání uvažuje aktivně asi deset procent lidí.

Ztráty zaměstnání se obává zhruba čtvrtina zaměstnanců. Jisti se svou prací si jsou především vedoucí pracovníci a vysoce kvalifikovaní lidé.

Vliv na spokojenost má podle průzkumu CVVM především atmosféra na pracovišti. Pokud tam panují přátelské vztahy a dobrá atmosféra, lidé jednoznačně posuzují svoji práci a zaměstnání jako uspokojivé a většinou ani příliš netlačí na zvyšování své mzdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám