Hlavní obsah

Poslanci už mají novelu o úhradě dluhu vůči CME

– PRAHA

Vládní novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok, která počítá se zajištěním částky 10,6 miliardy korun pro společnost CME, v pondělí obdržela Poslanecká sněmovna. Novelu minulý týden schválila vláda. Kabinet však stále čeká na výsledek soudního řízení ve Stockholmu, kde se ČR u soudu domáhá prohlášení neplatnosti arbitráže.

Foto: Jan Kaše

Brána - sloužila ke vstupu do napřirozeného světa?

Článek

V pondělí ´večer se má také uskutečnit další jednání MF se CME. Zákon počítá s tím, že o uvedenou částku 10,6 miliardy korun se zvýší plánované výdaje, které koncem loňského roku při schvalování rozpočtu přijala Poslanecká sněmovna.

Rozpočet byl schválen s příjmy 684,062 a výdaji 795,362 miliardy korun. Výdaje tak budou zvýšeny na 805,962 miliardy korun. O navrženou částku se zvýší také schodek rozpočtu. Ministerstvo počítá s tím, že prostředky uvolněné z rozpočtu by poté složilo na speciální účet, kde by byly úročeny. Úrok z vkladu by měl pokrýt náklady na sankční úroky, které denně nabíhají.

Hlasování nejdřív v dubnu

Ministr financí Bohuslav Sobotka uvedl, že by mohl peníze na zvláštní účet převést až po té, co sněmovna schválí novelu rozpočtu. Podmínkou je dohoda na takovém řešení se CME. Sněmovna by návrh mohla mít na programu již v dubnu.

Do té doby tedy budou k dluhu přibývat sankční úroky. Vláda v návrhu zákona navrhla zkrátit lhůtu pro projednání předlohy ve výborech o 55 dnů, což znamená, že by zákon mohla sněmovna schválit během jedné schůze. O rozpočtu a jeho změnách horní parlamentní komora nejedná.

Reklama

Výběr článků

Načítám