Hlavní obsah

Poslanci udělali první krok k zavedení mýtného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovnou ve středu prošla prvním čtením novela, která má umožnit vybírání mýtného na českých dálnicích. Týkat se má v první fázi kamiónů nad 12 tun, jejichž provoz nadměrně zatěžuje silniční tepny v ČR. O konečné podobě předlohy, kterou kritizuje opoziční ODS, by měla Sněmovna hlasovat na podzim.

Článek

Na dodavatele technologie už stát vypsal tendr a poslanec a zpravodaj zákona Josef Hojdar při projednávání novely upozornil na její problematická místa Poznamenal, že výběrové řízení doposud nemá oporu v legislativě. Hrozí tak podle něj nebezpečí, že ČR může mít problémy s účastníky výběrového řízení. "Je to zásadní věc, která měla ležet na stole spolu s uvedenou novelou zákona," řekl.

Současná úprava zákona počítá s časovým zpoplatněním, tedy s dálničními známkami. Novela má ale zavést možnost tzv. výkonového zpoplatnění, tedy výběru peněz podle počtu ujetých kilometrů. Výkonové zpoplatnění formou tzv. elektronického mýtného chce ČR zavést od roku 2007. Testovací provoz se má rozběhnout příští rok. "Součástí tohoto systému bude zvláštní elektronické zařízení, palubní jednotka, kterým musí být vybavena vozidla vjíždějící na mýtem zpoplatněnou pozemní komunikaci," informoval v rozpravě ministr dopravy Milan Šimonovský.

Stát zatím vyhlásil soutěž na dodavatele systému. Z tendru vzejde také technologie, kterou se v Česku ujeté kilometry budou měřit, zda například přes satelit jako v Německu nebo pomocí mikrovlnných bran jako v Rakousku.

Pokuty za neplacení

Mýtné by se v ČR mělo začít vybírat od nákladních vozidel nejdříve na 970 kilometrech dálnic a rychlostních komunikací. Nejpozději o rok později by se mělo rozšířit na vybrané silnice první třídy. Celkem by se pak mýtné vybíralo na 2100 kilometrech. Osobní vozy mají mýtné začít platit nejdříve v roce 2012.

Proti předloze jsou občanští demokraté. Stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman řekl, že návrh je nekompletní, chybějí patřičné finanční analýzy a prováděcí předpisy. Navrhl zákon vrátit vládě k dopracování. Sněmovna ale jeho návrh nepodpořila.

Původně vláda chtěla mýtné od všech vozů nad 7,5 tuny, uvažovalo se také o zpoplatnění všech nákladních aut nad 3,5 tuny jako v Rakousku. Výnos z mýtného by se při zpoplatnění kamionů nad 12 tun měl pohybovat kolem pěti miliard korun ročně. Bude však záležet na výši sazeb, které stanoví vláda.

Novela zákona počítá také s pokutami za jízdu bez placení. Bez dálniční známky může osobní vozidlo dostat na místě pokutu 5000 korun a ve správním řízení až 15 000 korun. Provozovatel kamionu bez funkční palubní jednotky pro měření elektronického mýtného by v budoucnu mohl zaplatit až půl miliónu korun.

Anketa

Jste pro zavedení mýtného v ČR?
Ano
90,7 %
Ne
9,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 699 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám