Hlavní obsah

Poslanci svedou bitvu o lesní zákon

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhá a rušná debata se zřejmě odehraje ve Sněmovně při závěrečném hlasování o novele lesního zákona, kterou se poslanci chystají ve středu projednávat. Ve hře je několik desítek pozměňovacích návrhů poslanců TOP 09, pirátů i vládního ANO, které novelu upravují a mají podporu vědecké a odborné veřejnosti. Ne všechny ale mají podporu předkladatele novely – ministerstva zemědělství.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál sněmovny. Ilustrační foto

Článek

Přijetí a zakomponování pozměňovacích návrhů do novely by podle odborníků znamenalo důslednější změnu dosud nevhodné druhové skladby lesů, omezení holosečí nebo zajištění plánování a kontroly lovu zvěře tak, aby neničila spásáním a okusem rostliny na obnovovaných plochách a vysazené listnáče a jedle mohly odrůstat.

Ministerstvo zemědělství, které novelu zákona předložilo, ale podporuje jen některé pozměňovací návrhy. Jedná se například o výjimky pro použití reprodukčního materiálu v kalamitních situacích, posílení povinností odborného lesního hospodáře, posílení nezcizitelnosti státních lesů či snížení obmýtí pro nízké lesy a ponechání dříví v lese k zetlení.

„Pro tyto kroky cítíme velkou podporu mezi odbornou veřejností a vlastníky a správci lesa,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Pozměňovacími návrhy, které připravili Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Eva Fialová (ANO) a Radek Holomčík (Piráti), chtějí poslanci zpřesnit povinnosti vlastníků obnovovat les dřevinami ekologicky a klimaticky vhodnými, ale i rozšířit možnosti vlastníků si dřeviny zvolit. Jak navrhují, v lesích by mělo být ponecháno i určité množství suchých a tlejících stromů na podporu biodiverzity.

Pozměňovací návrhy mohou efektivně řešit příčiny gigantické lesní kalamity spojené s rozpadem lesů a lesnicko-dřevařskou krizi
řekl Radim Šrám, předseda Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR

Podle odborníků by přijetí návrhů umožnilo lesníkům hospodaření šetrnými postupy a vlastníkům lesů by zjednodušilo i zásahy proti škůdcům. Poslanci navrhují zrušit i proplácení tzv. újmy za ochranu přírody Agenturou ochrany přírody a krajiny ze státního rozpočtu státnímu podniku Lesy ČR.

Dosavadní lesní zákon podle 360 vědců, kteří na situaci minulý týden upozornili, upřednostňuje stejnověké lesy a situaci neřeší. Opakované pěstování monokultur vyčerpalo půdu, kvůli holosečím z půdy mizí voda a krajina je ohrožena chemií i probíhající klimatickou změnou. Kůrovcová kalamita je jen jedním z mnoha příznaků dlouhodobě neřešené krize českých lesů, poukazují vědci.

„Pozměňovací návrhy k novele lesního zákona mohou efektivně řešit příčiny gigantické lesní kalamity spojené s rozpadem lesů a lesnicko-dřevařskou krizi,“ řekl Radim Šrám, předseda Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR.

„Již nyní panuje široká shoda na tom, že dosavadní přístup nás dovede k nedostatku dřeva a vysokým finančním ztrátám. Ekonomický kolaps lesnického sektoru již nadále nelze napravovat tím, že se bude miliardami korun dotovat přírodně i ekonomicky neudržitelný způsob hospodaření,“ uvedli vědci a odborníci v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám