Hlavní obsah

Poslanci odmítli daňové výhody pro nakládání s odpady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nakládání s odpady bude nadále zařazeno v základní devatenáctiprocentní sazbě DPH. Poslanci ve středu definitivně odmítli návrh pražského magistrátu nakládání s odpady zařadit do nižší pětiprocentní sazby.

Článek

"Mě mrzí nejvíc to, že jak Sněmovna, tak ministerstvo financí neuvedly žádný relevantní důvod," řekl náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS). Evropská unie podle něho umožňuje použít u této služby sníženou sazbu DPH, státní rozpočet by tím ročně přišel asi o půl miliardy korun. Podle něj by ale peníze zůstaly obcím, které by tak na dani ušetřily.

Sběr odpadu je v základní 19 procentní sazbě od května loňského roku.

Hnutí Duha s poslanci souhlasí

Ekologické hnutí Duha je podle slov Iva Kropáčka rádo, že Sněmovna návrh zamítla. Jeho slabinou bylo to, že chtěl, aby byla daň nižší na jakékoliv zpracování odpadu.

"Podle návrhu, se kterým přišel pražský magistrát, by se nižší daňová sazba týkala stejně tak recyklace jako skládkování či pálení odpadků. Ekologická organizace prosazuje, aby výhodnější podmínky mělo jen třídění a recyklace odpadu. Dobré nakládání se tak zvýhodní před špatným," sdělil Novinkám Kropáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám