Hlavní obsah

Poslanci budou znovu jednat o zákazu předjíždění kamiónů

– PRAHA
Právo, Jiří Novotný

Sněmovna bude muset znovu jednat o zákazu předjíždění pro kamióny na dvoupruhových dálnicích. Senát totiž požaduje, aby z novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, která nabude účinnosti letos 1. července, tento zákaz zmizel.

Článek

Faktem ovšem je, že komunikace jsou přetíženy, a výrazně se na tom podílejí právě kamióny. Vždyť měsíčně jich po českých dálnicích a silnicích jezdí už zhruba 800 tisíc.

Ustanovení, že nákladní vozidla nebudou smět na dálničních úsecích s méně než třemi jízdními pruhy předjíždět, se do novely zákona č. 361 dostalo na základě pozměňovacího návrhu poslance Jaroslava Plachého (ODS). Podle něj se tím zrychlí osobní doprava a zvýší bezpečnost provozu. "Na jedné misce vah je několik minut, které kamión hazardním předjížděním získá k dobru, a na druhé straně ohrožené lidské životy," zdůrazňuje Plachý.

Senát se zákazem předjíždění nesouhlasí

K jinému závěru ale v minulém týdnu dospěl Senát. Vrátil Sněmovně k novému hlasování novelu zákona číslo 111/1994 o silniční dopravě a současně s tím doporučil, aby se do ní doplnilo zrušení zákazu předjíždění pro kamióny.

Na otázku Práva, zda má požadavek senátorů šanci projít, odpověděl poslanec Jaromír Schling (ČSSD): "Myslím, že ano. Vždyť takový zákaz je v praxi obtížné dodržovat. Výsledkem budou nekonečné kolony kamiónů, porušování předpisů a dopravní zácpy."

Podobný názor má ministr dopravy Milan Šimonovský (KDUČSL). Podle něj by zákaz předjíždění mohl na dálnicích vyvolat chaos.

Reklama

Související články

Poslanci zpřísňují silniční zákon

Pravidla silničního provozu se v budoucnu zřejmě ještě zpřísní. Hospodářský výbor totiž Sněmovně doporučil 179 z celkem 373 pozměňovacích návrhů, které vznesli...

Silniční zákon prošel do třetího čtení

Novela zákona o pozemních komunikacích, která zavádí bodový systém postihu řidičů, prošla ve středu ve Sněmovně do třetího čtení. Návrh se však setkal s mnoha...

Výběr článků

Načítám