Hlavní obsah

Ponechat si celou milionovou výhru bez daně? Ještě je čas

Právo, rei

Už jen pár dní zbývá do Nového roku, kdy mimo jiné začne platit 15procentní zdanění výher nad milion korun v loteriích jako Sportka. Kdo chce zkusit štěstí v tomto ohledu hned na­dvakrát a odnést si plný obnos, má ještě pár dní šanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Důležité je, aby se případný výherce o výhru ihned přihlásil a pak si ji také stihl do úterý 31. 12. vyzvednout,“ potvrdil v pátek Právu mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Připomněl, že do konce roku pokračuje každodenní slosování loterie Šťastných 10 a na Silvestra i tuto neděli se losuje Sportka, v níž se hraje o více než 81 milionů korun. V pátek také proběhlo slosování Eurojack­potu, kde bylo v sázce více než půl miliardy korun.

Vyhnuli se obří dani: Manželé ze středních Čech si přišli pro čtvrtmiliardovou výhru

Domácí

Podle Friedmanna se případní výherci mohou okamžitě a kdykoliv přihlásit telefonem na call centru Sazky. Aby ale neplatili daň, musí si výhru před příchodem Nového roku také osobně v Sazce vyzvednout. To se netýká jen těch, kdo si vsadili přes internet, neboť už mají v systému uvedený účet. Takových lidí je ale poměrně málo, Sazka eviduje na internetu jen asi pětinu tržeb.

Nutnost přihlásit se o výhru se týká i stíracích losů. „To byl v minulých dnech velký fenomén, lidé losy hojně kupují před Vánoci. Pokud si tedy někdo setřel los, zjistil, že vyhrál, a nechce výhru danit, musí přijít do 31. 12.,“ podotkl Friedmann.

Povinnost to samozřejmě není. Kdo by ale váhal, ují si z vlastního koláče, neboť z mi­lionové výhry odevzdá 150 tisíc korun státu. Takoví listopadoví výherci čtvrt miliardy, manželé ze středních Čech, o tom vědí své. Po prvním lednu by z ní na dani odevzdali 38 milionů korun.

Anketa

Souhlasíte s novou 15procentní daní z výher v loteriích?
Ano
8,9 %
Ne
91,1 %
Celkem hlasovalo 6183 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám