Hlavní obsah

Polsko vyřešilo spor s UniCreditem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polská vláda se ve středu dohodla s italským UniCreditem ohledně fúze polských bank Pekao a BPH. Premiér Kazimierze Marcinkiewicz ve středu podepíše parafovanou smlouvu. Polský kabinet fúzi odmítal povolit, za to ho mimo jiné kritizovala Evropská komise. Podrobnosti dohody zatím nebyly zveřejněny. Podle neoficiálních informací UniCredito zřejmě prodá část poboček BPH a také značku této banky.

Článek

O fúzi bank BPH a Pekao by ve středu měla jednat také Komise pro bankovní dohled, která by měla rozhodnout o žádosti UniCredita, které hodlá převzít banku BPH.

UniCredito dokončuje převzetí německého rivala HVB. [celá zpráva] Oba bankovní domy ale už působí i na polském trhu. UniCreditu patří banka Pekao a HVB zase finanční dům BPH. Pokud by se sloučily, ocitly by se pod jednou střechou dvě dominantní banky v Polsku.

To se nelíbí polské vládě, která odmítala spojení povolit. Odvolává se na to, že převzetím BPH by banka UniCredito porušila dohodu z roku 1999. Italové totiž tehdy slíbili, že už v Polsku žádnou další banku kupovat nebudou. Polská centrální banka a Komise pro bankovní dohled na rozdíl od vlády proti fúzi nic nenamítá.

Spojení UniCredita a HVB je největší mezinárodní fúzí v Evropě a banky už získaly povolení Evropské komise. [celá zpráva] Odpor polské vlády komisi přiměl, aby proti Varšavě zahájila právní kroky. Brusel je přesvědčen, že Polsko svým postojem brání volnému pohybu kapitálu v rámci pětadvacítky.

Banka UniCredit vlastní v ČR Živnobanku.

Reklama

Související témata:

Související články

Italská UniCredito se chce spojit v HVB Bank

Největší italská banka UniCredito usiluje o převzetí druhé největší banky v Německu HVB Bank. Pokud by spojení vyšlo, byla by to dosud největší spojení bank...

EK dala zelenou fúzi bank HVB a UniCredito

Již nic nestojí v cestě vzniku devátého největšího evropského bankovního domu. Evropská komise (EK) v úterý vyslovila souhlas se záměrem italské finanční...

Výběr článků

Načítám