Hlavní obsah

Polsko hledá cestu z masné krize

Právo, Pavol Minarik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžké časy zažívá polský masný průmysl, který s neuvěřitelnou lehkostí dodal na trhy doma i ve čtrnácti zemích Evropské unie maso pocházející z nemocných, ale i uhynulých krav. Polský ministr zemědělství a výživy Jan Adamowski se snaží situaci uklidnit tím, že jde o výjimečný případ, který se už nebude opakovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministr slíbil také urychlené obnovení důvěry v polské potraviny a hovězí maso, to ale nemusí být jednoduché. Polské úřady zatím přiznaly, že do oběhu se dostalo nejméně 9,5 tuny podezřelého masa, mnozí jsou ale přesvědčeni, že problém je mnohem hlubší.

V centru skandálu nyní stojí hlavně jatka v Mazovském vojvodství, kde šokující praktiky zaznamenal redaktor televize TVN24 skrytou kamerou. Samotná stanice však upozorňuje, že na zpracování závadného masa se v Polsku specializuje mnohem větší množství jatek.

Svědčí o tom ostatně fakt, že i po vypuknutí aféry, která v Evropě vyvolala poplach, jsou v polském regionálním tisku stále k vidění inzeráty týkající se prodeje a nákupu nemocného hovězího dobytka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šokující záběry z polských jatek, kde poráželi nemocné krávyVideo: Reuters

„Tak jako v jiných potravinářských oblastech, i v tomto případě máme za to, že bouřka ohledně závadného masa se zakrátko přežene a byznys s ním pokvete dál,“ upozornila televize s tím, že má seznam jatek na území celého Polska, která na tomto podlém obchodě bohatě vydělávají. Vidina zisku je zkrátka příliš lákavá – jatka, která za pár zlotých nakoupí nemocný dobytek a získané maso obratem prodají jako nezávadné, vydělají až osminásobek oproti běžnému postupu.

Jak je to vůbec možné?

Polská i zahraniční média se nyní ptají, jak se v dnešní době něco takového vůbec mohlo stát. Odpověď je žalostně jednoduchá. Polská veterinární služba, která spadá pod ministerstvo zemědělství, selhala na celé čáře.

„Jak jinak můžeme vysvětlit, že na masu pocházejícím z nemocných a mrtvých krav byla známka o jeho nezávadnosti. Na jatkách v Ostrově Mazovském je tam neoprávněně dávali samotní pracovníci, kteří závadné maso zpracovávali,“ upozornila TVN24.

Během nočních směn, kdy byly poráženy bezvládné krávy a jejich maso bylo zpracováváno společně s už uhynulými, nebyl ani veterinář nikdy přítomen. Ten přicházel až ráno, vyplnil dokumenty o nezávadnosti masa bez toho, aby ho vůbec viděl, a to pak putovalo na pulty v Polsku i v evropských zemích.

„Neexistuje tu čest, slušnost ani morálka, i když špatné maso může nakazit nic netušící spotřebitele. Je tu jen honba za velkými penězi. V Polsku o tomto organizovaném zločinu věděla, a dokonce dost dlouho, řada lidí. Včetně těch, kteří dnes tvrdí, že se všechno musí urychleně vyšetřit. Zatím se ale nestalo nic, nebo jen žalostně málo,“ míní novináři z TVN24.

I ministr má máslo na hlavě

Ministr Adamowski podle reportérů také dobře věděl, že v zemi probíhá nelegální obchod se závadným masem, ale zavíral před tímto problémem oči. Až když vše prasklo a začaly se množit nepříjemné protesty jeho roztrpčených kolegů v zemích EU, problém přiznal, byť jen částečně s tím, že jde o ojedinělý případ.

Zároveň přitom jedním dechem dodal, že neví, jaký měli novináři při odhalování skandálu úmysl a zda jim skutečně šlo o blaho Polska.

„Ne ministerstvo, veterináři ani policie, ale redaktoři TVN24 odhalili tento neuvěřitelný skandál a bohužel ne jediný v posledních letech v Polsku. Ministr namísto toho, aby jim poděkoval a podal demisi, zpochybňuje jejich úmysly,“ napsal týdeník Polityka.

„Ať nás nikdo neujišťuje, že systém bezpečnosti potravin funguje v Polsku správně, neboť je zjevné, že to není pravda a že už dávno nastal čas na jeho zásadní změnu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám