Hlavní obsah

Polské tržiště u hranic opět žije. Zájem Čechů nejlépe nastartujeme cenami, říká prodejce

– Kudowa-Zdrój
Právo, Vladislav Prouza

Covidovou pandemii většina prodejců z tržnice v polské Kudowě Zdróji přestála částečně i díky internetovým obchodům. Nyní se snaží navázat na dřívější podnikání, pro které jsou důležití i zákazníci z Česka.

Polské tržiště v Kudowě Zdróji opět žije. Čechy lákají hlavně cenyVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Tržnicí kousek za Náchodem, kde na rozdíl od českých supermarketů ceny spadly, nyní zní opět hlavně čeština.

„Koukám jako blázen. Šproty v konzervě za pětadvacet, u nás za víc než čtyřicet. Kalové čerpadlo za dva místo českých čtyř tisíc, a tak bych mohl pokračovat napříč širokým sortimentem od bonbonů po rozešitou konfekci, kterou vám krejčí upraví na počkání na míru,“ liboval si jeden z tisíců českých zákazníků.

„Nechápu, jak je možné, že během covidové krize si mohou oproti Česku, kde ceny letí nahoru, dovolit prodávat leckdy o polovinu laciněji,“ kroutil hlavou muž z východních Čech s podezřením, že by mohlo jít o dumping, jímž se polští trhovci po půlroční pauze snaží nalákat české zákazníky k pravidelným nákupům.

Logiku by to mělo. Čechů žije v širším příhraničí několik set tisíc.

Expremiér Tusk se vrací do polské politiky. Povede Občanskou platformu

Zahraniční

Roušky na rozdíl od kamenných obchodů nepoužívá na tržnici, kde panuje naprostá pandemická svoboda, nikdo a platná protiepidemická opatření žádný z odpovědných úředníků nekontroluje.

Jen aby nás delta neposlala ke dnu

Koncem loňského roku se polští trhovci v předtuše zlých časů chtěli zbavit nahromaděného zboží za každou cenu. Zákazníků však kvůli omezeným možnostem cestovat bylo minimum. Dnes chtějí nastartovat covidem přerušené obchody.

„Zájem Čechů nejlépe nastartujeme cenami. Půl roku bylo zavřeno a už se zdálo, že to tak zůstane. Přežil jsem díky jiným kšeftíkům. Jenom se modlíme, aby nás delta mutace nadobro neposlala ke dnu,“ přemítal pod rozvěšeným zbožím prodavač záclon. „Polský spekulant, jak nás přezdíváte, nikdy nezahyne a nedej bůh, aby se musel živit rukama. Říkám: Lepší deko handlu nežli kilo práce,“ zažertoval starší muž.

Polsko se chystá na třetí dávku vakcín proti covidu

Zahraniční

I když tržnice opět ožila, některé trhovecké stánky především s asijským a orientálním zbožím se zatím nevrátily. Místa v plechových hangárech zůstávají pár týdnů po znovuotevření tržnice prázdná.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Tržnice v Kudowě Zdróji opět ožila tisícovkami Čechů.

Přežít těžké časy pomohly části trhovců internetové prodeje. Smutný primát v zájmu zákazníků hrál vedle potravin prodej smutečního zboží, jako jsou různí andílci či hrobové dekorace.

„Cynicky bych řekla, že kšeft pomohl udržet nad vodou covid a tisíce mrtvých jak v Polsku, tak v Česku,“ přiznala rozechvělých hlasem prodejkyně, kterou během nucené uzavírky tržnice živil narychlo zřízený internetový obchod.

„Lacinější zboží se ovšem nevyplatilo po internetu prodávat. Náklady s tím spojené byly vyšší než jeho cena. A potom, tržnice má díky bezprostřednímu kontaktu se zákazníkem a okamžité platbě v hotovosti svoje neopakovatelné kouzlo,“ dodala trhovkyně.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Rostl zájem o smuteční zboží.

Reklama

Výběr článků

Načítám