Hlavní obsah

Politici zatím členy dozorčí rady ČKA neodvolají

PRAHA

Změny v personálním obsazení dozorčí rady České konsolidační agentury (ČKA) bude sněmovna projednávat zřejmě až příští týden. Změny by se měly dotknout především zástupců ODS. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) tvrdí, že složení dozorčí rady je reliktem opoziční smlouvy. O ČKA v úterý jednali zástupci koaličních stran. Zatím se ale na konkrétním postupu nedohodli.

Článek

Návrh na odvolání členů dozorčí rady ČKA a návrh na volbu nových členů zařadil sněmovní organizační výbor na program schůze, která bude zahájena v úterý odpoledne. O změnách v radě navrhli jednat sociální demokraté. "Tento týden se to určitě nedostane na program. Chceme mluvit se všemi parlamentními stranami o určité obnově ČKA," řekl předseda vlády.

Vládní politici chtějí z dozorčí rady dostat především bývalého poslance ODS Vladimíra Doležala. Ten se kvůli podezření z korupce vzdal mandátu ve Sněmovně.

Koalice se na změně shoduje

"Shodli jsme se na tom, že je třeba, aby dozorčí rada ČKA byla schopna respektovat politickou pozici vlády. Domluvili jsme se na tom, že se k tomuto problému personálního obsazení vrátíme ještě příští týden," řekl po koaliční schůzce předseda US-DEU Pavel Němec.

Podle některých informací chce Paroubek odvolat z rady také bývalého lidoveckého poslance Pavla Tollnera. V radě by naopak měla nově získat zastoupení i KSČM. "Já předpokládám, že se nikdo nebude divit, že ten výbor (dozorčí rada) ČKA bude strukturován tak, aby to odpovídalo rozložení politických sil ve sněmovně," řekl již dříve premiér.

"KDU-ČSL má za to, že vláda má právo i povinnost hospodářskou politiku realizovat skrze ČKA a je s podivem, že tomu tak není, když kandidáti nominovaní vládní koalicí tvoří v dozorčí radě většinu. Vyhodnotíme hlasování jednotlivých členů v ČKA a potom budeme činit teprve nějaká rozhodnutí," prohlásil místopředseda lidovců Jan Kasal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám