Hlavní obsah

Policisté se vrátili střílet prasata do morové oblasti

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Osmého divočáka, který uhynul na africký mor prasat, objevili myslivci v závěru minulého týdne mimo pachové a elektrické ohradníky v nejrizikovější červené zóně zamoření. Zvíře našli v katastru Kudlova. Na Zlínsko se na několik týdnů vrátili policejní ostřelovači.

Podle ministra zemědělství Jiřího Milka se musí snížit stav černé zvěře v celé EvropěVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Jednalo se už o starší uhynulý kus, podle všeho pocházel stejně jako předešlé kusy objevené v blízkosti Kudlova z jedné tlupy,“ uvedl ředitel Státní veterinární správy (SVS) ČR Zbyněk Semerád.

SVS aktuálně eviduje celkem 198 případů, při nichž byl u uhynulého divočáka v okrese Zlín potvrzen africký mor prasat. Až na osm kusů, které se našly vně ohradníků, pocházejí všechny pozitivně testované nálezy z tzv. vysoce rizikové oblasti uvnitř ohradníků. Celkově veterináři potvrdili africký mor prasat u 213 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat.

V pondělí se na Zlínsko vrátila skupina policejních odstřelovačů. Loni v zamořené oblasti působila deset týdnů. „Teď by mělo jít o kratší období, zatím jsou domluvené dva až čtyři týdny, a to v místech, kde se zatím lov příliš nedařil. Pokud budou úspěšní, budou pokračovat,“ řekl Právu Semerád.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO) odpovídá na dotazy novinářů.

Podle hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL) by mělo dojít k likvidaci černé zvěře v centru zamoření i jinými způsoby než jen odstřelem. A to pomocí otrávených návnad. S tím však nesouhlasí veterináři ani ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO).

„Otrávené návnady by nepostihly jen divočáky, ale i další domácí i divoká zvířata,“ upozornil Semerád.

Vakcína proti moru nejpozději do deseti let

Podle ministra zemědělství jsou i humánnější způsoby likvidace černé zvěře. „V Berlíně jsme v pátek za Českou republiku na mezinárodní konferenci navrhli, aby výzkumné ústavy hledaly jinou cestu redukce divočáků. Musíme totiž zásadně snížit stav černé zvěře v celé Evropě, jinak se bude mor šířit dál,“ upozornil Milek.

Naznačil spojitost se vzteklinou, kterou přenášely v minulosti lišky. „Lišky jsme vakcinovali a Evropa je prosta vztekliny. Což je také virová choroba. Bohužel výzkumné ústavy tvrdí, že na nalezení vakcíny na africký mor prasat budou potřebovat až deset let,“ doplnil Milek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám