Hlavní obsah

Policie v kauze České pivo obvinila zástupce Nomury

– PRAHA

V nejznámějším případu souvisejícím se zkrachovanou Investiční a poštovní bankou (IPB), v kauze České pivo padlo ve čtvrtek další obvinění. K bývalým náměstkům generálního ředitele IPB Liboru Procházkovi a Aladáru Blassovi a šestici podnikatelů přibyl tehdejší zástupce Nomury Eduard Onderka.

Článek

Podle informací, které Novinkám poskytla Jana Pinková z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, je sedmatřicetiletý muž stíhán za trestný čin zneužívání informací v obchodním styku. Nomura se tak měla obohatit o více než sedm miliard korun.

Onderka je již stíhán v jiné kauze týkající se IPB, která nedávno doputovala k pražskému městskému soudu. V případu jde o emisi dluhopisů. Státní zástupkyně Darja Dunajová vypracovala obžalobu na někdejšího generálního ředitele IPB Jana Klacka, jeho dva náměstky Procházku a Blaase a čtyři členy představenstva - Onderku, Jiřího Fabiána, Jiřího Fárka a Alfréda Šebka. Hlavní líčení dosud nařízeno nebylo.

"V kauze České pivo šlo o to, že skupina Nomura postavila proti své investici na získání podílu na společnosti Investiční a Poštovní banka, a.s., akcie společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s., které byly nakoupeny za finanční prostředky banky," uvedla Pinková s tím, že se jednalo o jakési pojištění investice pro případ, že by došlo ke kursovému snížení těchto akcií, případně jejich znehodnocení konkursem či nucenou správou.

Skupina Nomura tak měla tímto krokem získat více než sedm miliard korun. "Za uvedený trestný čin lze v případě prokázání viny uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody," dodala mluvčí.

Transakce byly velmi komplikované

Podle žalobkyně Dunajové byly transakce velmi komplikované. "Jenom výrok skutku, který se obviněnému klade za vinu, má šest stránek," řekla. Podle ní šlo o složitou operaci a soustavu smluv, na které je zainteresováno asi šest společností včetně zahraničních fondů, mezi nimiž se uskutečňovaly nejrůznější převody směnek.

Investice Nomury na nákup akcií IPB (přes sedm miliard korun) nakonec odpovídala úvěrovým prostředkům (přes sedm miliard korun), které banka poskytla zprostředkovaně přes tři společnosti firmě České pivo, jež nakonec akcie Pražského Prazdroje nakoupila. "Výsledkem akce je, že se Nomuře vyrovnala investice do IPB, jakoby nula od nuly pošla," vysvětlila Dunajová.

České pivo poté i s Prazdrojem získala Nomura a za necelý rok a půl akcie pivovarů prodala společnosti SAB za 24 miliard korun. Následného prodeje akcií se ale stíhání netýká. Policie však ve vyšetřování kauzy České pivo pokračuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám