Hlavní obsah

Policie chce obžalovat manažera ČEZ Svobodu

– PRAHA
Právo, Martin Procházka

Finanční ředitel ČEZ Alan Svoboda možná kvůli prodeji akcií této elekrárenské společnosti stane před soudem. Policie, která ho viní z trestného činu zneužívání informací v obchodním styku, již předala pražskému městskému státnímu zastupitelství návrh na podání obžaloby.

Článek

Pokud by soud Svobodu uznal vinným, hrozil by mu trest 2 až 8 let vězení. Podle policie předloni při prodeji akcií ČEZ zneužil vnitřní informace firmy, k nimž měl mít jako člen představenstva přístup, a vydělal tak 1,6 miliónu korun. Jeho právní zástupce Radek Pokorný ovšem tvrdí, že obvinění nebyla prokázána.

"Ani jedna část obvinění, tedy že Svoboda disponoval dopředu informacemi, které by byly zásadní pro rozhodování subjektů na trhu, a že je vědomě zneužil, nebyla dle našeho názoru prokázána ani částečně," sdělil včera Právu Pokorný s tím, že stanovisko policie dosud nemá k dispozici.

Vzít v úvahu praxi EU

"Je s podivem, že se to dozvídají dříve média než můj klient. Policie se zřejmě domnívá, že vzhledem k tomu, že jde o první takový případ, měla by být při jeho posuzování vzata v úvahu praxe Evropské unie, a další postup posoudit státní zástupce. Přitom judikatura států EU, protože česká neexistuje, jednoznačně potvrzuje, že Svoboda se protiprávního jednání nedopustil. K takovým závěrům došli všichni experti, kteří případ nezávisle posuzovali," uvedl Pokorný.

Svobodův právní zástupce se proto domnívá, že jde pouze o procesní úkon po více než čtrnáctiměsíčním šetření. "V něm nebyly prokázány žádné nové skutečnosti na podporu obvinění. Naopak se objevila řada důkazů, že trestný čin spáchán nebyl. Jsme přesvědčeni, že státní zástupce šetření zastaví nebo přinejmenším vrátí k došetření," prohlásil Pokorný.

ČEZ si nechal vypracovat posudky

ČEZ si nechal loni vypracovat odborné posudky, z nichž vyplývá, že Svoboda nepochybil. "Obdrželi jsme nezávislé právní posudky Ústavu státu a práva, Právnické fakulty Západočeské univerzity, i renomovaných advokátních kanceláří Weinhold Legal a AK Kocián Šolc Balaštík. Ty shodně konstatují, že obvinění Svobody není podložené," řekl už dříve Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Vedení ČEZ byly předloženy i výsledky forenzního auditu, provedeného společností Deloitte. A ani ten nezjistil, že by se Svoboda dopustil nezákonného jednání. Případ se vztahuje k dubnu roku 2005. Podle Svobody se týká nákupu 7500 akcií ČEZ těsně před zveřejněním čtvrtletních výsledků elektrárenské firmy, květnového pořízení dalších 10 000 akcií a červnového prodeje tohoto balíku cenných papírů.

Svoboda se hájí tím, že při dubnovém nákupu akcií neznal čtvrtletní výsledky, a kdyby chtěl informace zneužít, musel by akcie prodat ihned po zveřejnění čtvrtletních výsledků, a ne až v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám