Hlavní obsah

Pokuta za nekvalitní benzín vyvolává vášně kolem výkladu zákona

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spor o výklad zákona vyvolalo oznámení České obchodní inspekce (ČOI) o udělení miliónové pokuty za prodej nekvalitních pohonných hmot. Úřad totiž odmítl říct, o jakou síť čerpacích stanic jde. ČOI tak čelí nařčení protikorupční organizace Růžový panter a Otevřené společnosti za zadržování informací, tedy uplatnění institutu mlčenlivosti. Inspekce se však brání a argumentuje několika zákony.

Článek

ČOI minulý týden uvedla, že udělila historicky nejvyšší pokutu jeden milión korun za prodej nekvalitních pohonných hmot. Úřad odmítl zveřejnit jméno, protože mu to prý neumožňuje zákon o státní kontrole.

„Domníváme se, že se ČOI dopouští vážného pochybení a mylné interpretace zákona,“ uvedla ve zprávě organizace Růžový panter. Odborník Oldřich Kužílek se přidává a tvrdí, že v tomto případě ČOI by se měla řídit zákonem o svobodném přístupu informací.

Lidé by podle organizací měli dostat informaci, která čerpací síť prodává nekvalitní pohonné hmoty, aby se jí vyhnuli.

ČOI se však brání, že ve správní řízení neumožňuje společnost zveřejnit. Chrání tím totiž její dobré jméno. „Brání jí v tom nejen zákon o kontrole, ale i jiné zákony, mezi nimi zákon o ochraně osobních údajů a v neposlední řadě i zákon nejvyšší – Ústava České republiky,“ komentovala ředitelka ČOI Jana Příhodová.

„Pokud je rozhodnutí pravomocné, pak není sporu, že firma chybovala. A nepřipadá pak v úvahu ochrana jejího dobrého jména, neboť bylo na základě platných zákonů prokázáno, že dobré jméno v kontrolované věci nemá,“ dodal Kužílek.

Mluvčí ČOI Marek Ženkl Novinkám řekl, že je nutné si počkat na definitivní konec správního řízení. Ten však může přijít za několik týdnů až měsíců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám