Hlavní obsah

Pokus o puč připravil Turecko o 2,4 biliónu korun, tvrdí ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokus o vojenský převrat v Turecku z poloviny července způsobil tamní ekonomice škody za zhruba 300 miliard tureckých lir (2,4 biliónu Kč). Informoval o tom v úterý turecký tisk s odvoláním na tvrzení ministra obchodu Bülenta Tüfenkciho.

Foto: Huseyin Aldemir, Reuters

Silueta muže u turecké vlajky na letišti v Istanbulu

Článek

Turecký ministr si postěžoval, že událost vedla navíc i ke zrušení jednoho miliónu turistických rezervací, což jsou další ztráty.

"Vezmeme-li v úvahu všechny stíhačky, vrtulníky, zbraně, bomby a (poškozené) stavby, cena jde do 300 miliard lir, alespoň podle našich počátečních výpočtů," řekl ministr podle deníku Hürriyet.

Tüfenkci dodal, že zrušeno bylo mnoho zahraničních zakázek a řada cizinců přestala Turecko navštěvovat. Pučisté podle něho vytvořili o Turecku obraz země třetího světa s tanky v ulicích.

Státní zaměstnanci nemohou na dovolenou

Ztráty v turistickém sektoru má kromě strachu cizinců na svědomí i zákaz vlády třem miliónům státních zaměstnanců si po pokusu o převrat vzít dovolenou. Kabinet se tak snažil zabránit potenciálním stoupencům nezdařeného puče uniknout do zahraničí, a kromě toho tisícům lidí nařídil odevzdat cestovní pasy.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Turistický ruch v Turecku letos už těžce zasáhla série teroristických útoků ze strany islamistů a odbojných Kurdů a také diplomatická roztržka s Ruskem po loňském sestřelení ruského bombardéru tureckou stíhačkou. Ruští turisté až do nedávného usmíření nesměli do Turecka cestovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám