Hlavní obsah

Pokles cen v eurozóně se zastavil

Spotřebitelské ceny v eurozóně zůstaly v říjnu meziročně beze změny. Vyplývá to z rychlého odhadu, který v pátek zveřejnil Eurostat. V září se ceny snížily o 0,1 procenta, což představovalo jejich první pokles za půl roku.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Symbol eura před budovou ECB ve Frankfurtu

Článek

Inflaci v eurozóně nadále tlačí dolů klesající ceny energie, která je meziročně levnější o více než osm procent. Tento vliv vykompenzoval mírný růst cen potravin a služeb o zhruba 1,5 procenta.

Vývoj cen v eurozóně se přes zahraniční obchod projevuje i v Česku, i když nepatří mezi země platící jednotnou evropskou měnou. Podle posledních údajů ČSÚ rostly v Česku ceny v září meziročně o 0,4 procenta. Údaje o říjnové inflaci zveřejní statistici v pondělí 9. listopadu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ECB by mohla pumpovat ještě víc eur

Poslední údaje z eurozóny by podle agentury AP mohly zvýšit tlak na další uvolňování měnové politiky Evropské centrální banky (ECB). Cílem banky je, aby se meziroční růst spotřebitelských cen pohyboval těsně pod dvěma procenty.

ECB v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Banka v rámci tohoto programu, který potrvá minimálně do září příštího roku, pumpuje do finančního systému měsíčně asi 60 miliard eur (přes 1,6 biliónu Kč). Šéf banky Mario Draghi na říjnovém zasedání signalizoval možné rozšíření programu.

"Věříme, že ECB s největší pravděpodobností oznámí rozšíření programu kvantitativního uvolňování v prosinci," uvedl analytik Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight. "Méně jsme přesvědčeni o tom, že ECB sníží úrokové sazby," dodal. Základní úroková sazba ECB se nyní nachází na rekordním minimu 0,05 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám