Hlavní obsah

Pokles cen skončil. Plyn začal od minulého týdne zase zdražovat

Kvůli obavám ze snížených dodávek začala cena zemního plynu v posledních dnech znovu stoupat. Ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu, který je pro evropský trh určující, se v úterý v poledne jedna megawatthodina plynu prodávala za 88 eur (2178 Kč), což je oproti středě minulého týdne, kdy byla cena pod 80 eury, nárůst o více než deset procent.

Článek

Do poloviny minulého týdne plyn delší dobu setrvale zlevňoval. Od začátku června se cena s kontraktem na červenec postupně propadla přibližně o 15 procent až na 79,5 eur za MWh, což odpovídalo hodnotám z února ještě před začátkem války na Ukrajině.

Podle analytiků klesající trend odrážel poměrně vysoké tempo v plnění zásobníků a snížené obavy ze zastavení toku z Ruska.

Požár v Texasu a nižší tok z Norska a Ruska

Pod hranicí 80 eur ale cena dlouho nezůstala. Od minulého čtvrtka totiž začala komodita zase zdražovat. Důvodů je hned několik, upozornila agentura Bloomberg. V minulém týdnu nejprve vypukl požár v exportním terminálu na zkapalněný plyn (LNG) v americkém Texasu, který se v posledních měsících stal pro Evropu významným alternativním zdrojem plynu vedle dodávek z Ruska.

Začátkem tohoto týdne se pak snížil tok plynu z Norska a Ruska, dvou největších dodavatelů plynu v Evropě. A obavy ze snížených dodávek navíc začíná živit také budoucí odstávka v Nord Stream 1, přes který proudí plyn z Ruska do Německa. Odstávka je kvůli sezonní údržbě plynovodu plánovaná na příští měsíc od 11. do 21. července.

Vládá počítá s více než 50 miliardami na úsporný tarif

Ekonomika

Ceny plynu se začaly zvyšovat už loni na podzim, podle části ekonomů v souvislosti se Zelenou dohodou pro Evropu (European Green Deal), ve které Evropská unie stanovila harmonogram rychlého odklonu od fosilních paliv.

Před rokem se cena plynu v TTF pohybovala kolem 19 eur (470 Kč) za megawatthodinu, už před koncem loňského roku ale překročila 120 eur (2970 Kč) za MWh, než se opět snížila. Krátce po ruské invazi na Ukrajinu stál plyn v TTF přechodně i 345 eur (8537 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám