Hlavní obsah

Podpora fotovoltaiky připravila spotřebitele o miliardy, tvrdí šéfka ERÚ

Právo, Martin Procházka
Praha
Aktualizováno

Domácnosti i firmy možná platí a ještě mnoho let budou platit kvůli nadsazené podpoře výroby elektřiny z fotovoltaiky na fakturách až desítky miliard korun zbytečně. Naznačuje to audit Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Další miliardy tratí stát, který podporu výroby energií z obnovitelných zdrojů dotuje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tato situace nastala podle předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové pravděpodobně kvůli nezákonnému postupu bývalých pracovníků úřadu, kteří stanovovali nadsazené výkupní ceny fotovoltaické elektřiny. Vyplývá to z vnitřního auditu ERÚ, jehož výsledky v pondělí Vitásková zveřejnila.

„Z tohoto auditu vyplynulo, že ceny byly stanoveny nad rámec zákona a takto byla nastavena i část legislativy,“ řekla Vitásková. Podle ní se netransparentní stanovování výkupních cen dělo v letech 2005 až 2011. Nechtěla spekulovat, zda jde o jednotlivce nebo o skupinu lidí.

Bývalý šéf ERÚ se brání

"Já i moje bývalé vedení ERÚ jsme vydávali cenové rozhodnutí na základě perfektních rozborů a na základě platné legislativy," řekl v pondělí večer České televizi bývalý předseda ERÚ Josef Fiřt.

ERÚ dal podnět k prošetření orgánům činným v trestním řízení. „Podnět směřoval na státní zastupitelství pro podezření, zda nedošlo ke spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ sdělila Právu vedoucí oddělení komunikace ERÚ Eva Jelínková.

Vitáskovou výsledky auditu překvapily. „Nicméně když jsme ten audit zadávali a pracovníci, kteří byli zodpovědní za tuto oblast, začali tuto práci velmi sabotovat a neposkytovali součinnost auditorské společnosti, tak jsem začala mít podezření, že nemusí být vše v naprostém pořádku,“ řekla. Zaměstnanci ERÚ, kteří odmítali při auditu spolupracovat, podle ní museli úřad opustit.

Distributoři musí elektřinu ze solárních elektráren vykupovat výrazně dráž, než za kolik ji nakonec prodají. Cenový rozdíl pak zaplatí spotřebitelé. V ceně elektřiny lidé platí za obnovitelné zdroje 583 Kč/MWh. Stát dá navíc letos z rozpočtu na podporu obnovitelných zdrojů 11,7 miliardy korun.

Urban chce zveřejnit majitele elektráren

„Já myslím, že bude dobré, když se podaří ten audit získat oficiálním způsobem a projednat na hospodářském výboru,“ řekl předseda sněmovního hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD). Informace z auditu pro něj prý není úplným překvapením, protože se domnívá, že pochybení mohlo vzniknout v minulých letech, kdy se měnila metodika výpočtu cen.

Urban také řekl, že výbor bude chtít, aby stát zveřejnil vlastníky všech fotovoltaických elektráren, a to i zpětně. Zdůvodňuje to tím, že poplatek je určitá forma dotace a musí být jasné, do jakých rukou je určena.

Zveřejnění podrobností z auditu a z podnětu pro státní zastupitelství by uvítala i Česká průmyslová fotovoltaická asociace (CZEPHO). „Pokud jde o nastavení podpory v letech 2009 a 2010, tehdejší legislativa neumožňovala pracovníkům ERÚ snížit podporu o více než pět procent, a nemohli tak reagovat na tehdejší prudký pokles cen solárních panelů a dalších komponent,“ uvedl mluvčí CZEPHO Miloš Cihelka.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se vyjádřil zdrženlivě. „Nepřísluší politikům zasahovat do práce nezávislého úřadu. ERÚ je nezávislý úřad, který nesmí být závislý na politických vlivech,“ řekl ČTK.

Největší rozmach v roce 2010

Fotovoltaika zažila dramatický rozvoj hlavně v roce 2010. Od ledna 2011 stát po změně legislativy výrazně snížil garantované výkupní ceny pro nově připojené velké zdroje nad 100 kilowattů z 12 150 korun na 5 500 korun za megawatthodinu a zájem velkých investorů o výstavbu nových zdrojů opadl.

V roce 2010 se meziročně zvýšil instalovaný výkon fotovoltaických elektráren téměř čtyřnásobně na bezmála 2 000 MW, což odpovídá výkonu jaderné elektrárny Temelín.

Počátkem listopadu 2010 schválila Sněmovna novelu zákona, která omezuje podporu fotovoltaiky. Ta mimo jiné stanovila, že elektřina z fotovoltaických elektráren uvedených do provozu v letech 2009 a 2010 bude po dobu tří let podléhat dani 26 procent. V současné podobě platí solární daň do konce roku 2013. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) ale počátkem loňského prosince nevyloučil, že bude platnost daně ještě prodloužena.

Česku hrozí arbitráž

Kvůli dodatečnému uvalení 26procentní daně na solární energii hrozí Česku mezinárodní arbitráž. Sdružení provozovatelů solárních elektráren International PhotoVoltaic Investors Club v polovině prosince uvedlo, že arbitrážní žalobu podá v prvním čtvrtletí letošního roku.

Návrh zákona o obnovitelných zdrojích předložila vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) v listopadu 2003. Sněmovna zákon schválila v únoru 2005, přičemž jej částečně pozměnila. Pro zákon hlasovala většina poslanců tehdejší vládní koalice (ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU) a komunistů, proti byli zákonodárci za ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám