Hlavní obsah

Podpora evidence tržeb mezi lidmi roste

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpora či alespoň tolerance k zavádění elektronické evidence tržeb (EET) v Česku pozvolna roste. Pokud v první polovině minulého roku podporovalo zavádění EET 60 procent dotázaných, v současnosti nemá s elektronickou evidencí problém 68 procent populace. Vyplývá to z šetření STEM pro ministerstvo financí.

Foto: Novinky

Elektronická evidence tržeb (EET)

Článek

„Při formulaci osobního postoje k EET pozorujeme, že hlasů pro je téměř dvojnásobně více než hlasů proti,“ konstatovali analytici STEM.

A to i přesto, že proti zavádění elektronické evidence tržeb dlouhodobě vystupuje řada politických stran, zejména ODS, často i lidovci či Piráti a také podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska „EET nenarovnává vztahy mezi podnikateli a je spíše buzerací poctivých drobných podnikatelů“.

„Účtenky, které musím dostat při každém nákupu, mně pomohly k tomu, že sama mám větší přehled o tom, za co utrácím i kolik co kde stojí,“ řekla Právu osmatřicetiletá Michaela, matka dvou dětí.

Foto: STEM, PRAVO-ti
Foto: STEM, PRAVO-ti

Podle průzkumu STEM si účtenky bere 42 procent mladých lidí, větší zájem o vytištěnou účtenku je ale u občanů starších šedesáti let (72procentní zájem).

Pro naprostou většinu lidí je zcela samozřejmé, že v evropských zemích i za malý nákup obdrží zákazník stvrzenku jako doklad toho, že obchod proběhl řádným způsobem. „Zdá se, že jde o obecný postoj, který svědčí o příznivém klimatu stran účtenek do budoucna,“ uvádí zpráva STEM.

Dosti značná je i informovanost veřejnosti o účtenkové loterii, kterou ministerstvo spustilo v říjnu loňského roku. Téměř 60 procent dotázaných vědělo přesně, o co se jedná. Také u účtenkové loterie převažují kladná hodnocení nad zápornými (40 procent pro, 18 procent proti).

Reklama

Výběr článků

Načítám