Hlavní obsah

Podnikatelům vadí registrační pokladny

Právo, Petr Kotek
PRAHA

Ze všech ekonomických plánů vlády vadí podnikatelům zastoupeným v Hospodářské komoře a Sdružení podnikatelů ČR nejvíce registrační pokladny s fiskální pamětí. Taková pokladna si pamatuje všechny operace, které jí proběhly od zapnutí. Vláda jimi chce bojovat proti šedé ekonomice.

Foto: Milan Hloušek

Na festivalu budou k vidění nejrůznější řemesla.

Článek

"Pokladny s fiskální pamětí by pro drobné živnostníky znamenaly vysoké náklady a jsou přitom podle mého názoru zbytečné. Stačí, aby finanční úřady důsledně kontrolovaly užívání registračních pokladen jakéhokoli typu," vysvětluje prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

"Pokladny s fiskální pamětí stojí mezi dvaceti a třiceti tisíci korunami, připočíst je nutno ještě náklady na servis," odpověděl na dotaz Práva předseda Sdružení podnikatelů ČR Bedřich Danda. "To může být pro drobné podnikatele, na které už tak tvrdě dopadá reforma veřejných financí, poslední rána," dodává.

Zavedení registračních pokladen by podle zástupců podnikatelů mělo být povinné v těch oblastech, kde jsou platby v hotovosti velmi frekventované. Pro ostatní obory by rozhodně měla existovat alternativa například ve formě registrovaných paragonů.

Bez daňových odpočtů klesne motivace

Hospodářská komora odmítá také změny daní, které se budou týkat především obyvatel s vyššími příjmy. Těm má být zvýšena sazba daně z příjmu, ale změní se pro ně možnosti odpočtu. Zrušena má být například možnost odečíst si od daní částku 38 000 korun ročně.

"Zvýšení progresivity daně z příjmu fyzických osob, tak jak je obsaženo v programovém prohlášení, je pro nás nepřijatelné. Pro mě je to snižování motivace aktivních lidí," říká Jaromír Drábek. Zrušení možnosti odečtu položky 38 000 Kč povede podle něj v důsledku k tomu, že se řada lidí se středními příjmy dostane do daňového pásma, které neodpovídá jejich sociálnímu postavení.

"Pro rozvoj ekonomiky by bylo naopak efektivnější, kdyby byla progresivita daně z příjmu snížena. Ideální je v takovém případě rovná daň, která nezvýhodňuje ani nepostihuje lidi podle příjmů. Sociální potřebnost je třeba řešit sociálními dávkami, ne progresivitou daně, která utlumuje motivaci," uvádí.

Prezident HK ČR striktně odmítá zákon o povinném prokazování původu majetku. "Zákon o povinném prokazování původu majetku je nesmysl. Dnešní legislativa umožňuje dojít ke stejnému výsledku standardní prací finančních úřadů. Jde pouze o další navršení byrokracie, navíc jsem přesvědčen o tom, že je zde vysoké riziko zneužitelnosti," řekl Jaromír Drábek.

Reklama

Související témata:

Související články

Koalice se shodla na programu vlády

Po čtvrtečním pětihodinovém jednání vyjednavačů koaličních stran ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU odpoledne premiér Stanislav Gross oznámil, že definitivní programové...

Výběr článků

Načítám