Hlavní obsah

Podle Buzkové se ČSTV přežil a ztratil svůj smysl

– TEREZÍN

Ministryně školství Petra Buzková je přesvědčena, že Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) se přežil a v současné době ztratil svůj smysl. Buzková v pondělí prohlásila, že by dala přednost přímému financování jednotlivých sportovních svazů před systémem, v němž peníze od státu přerozděluje ČSTV.

Článek

"Vždy jsem prosazovala přímé financování co možná nejnižších článků, ale ne vždy to bylo systémově možné. Pokud by měl stát sportu mimořádně pomoci, pak prostřednictvím programů, z nichž by čerpaly přímo sportovní svazy," řekla Buzková. ČSTV podle ní ukázal, že se nedokáže postarat o finance pro sport. "Pokud bude muset stát sportu pomoci, pak ne přes ČSTV," zdůraznila ministryně.

Opětovně zvolený předseda ČSTV Vladimír Srb s tím nesouhlasí. "Naši členové ukázali, že ČSTV se rozhodně nepřežil," řekl s odkazem na víkendovou valnou hromadu, při níž byl zvolen do svého pátého čtyřletého funkčního období. "Úkoly, které mu byly vymezeny, plní i vůči státu a může je plnit i nadále," vyjádřil přesvědčení v rozhovoru pro ČTK.

Buzková prohlásila, že nějakou konkrétní pomoc zatím nemůže slíbit. "Sportovní prostředí se zatím na ministerstvo ani neobrátilo se žádnou žádostí o pomoc. Zatím jsem jen zaregistrovala kritiku předsedy ČSTV pana Srba, že stát sport podporuje nedostatečně, a to mě naštvalo, protože peníze od státu pro sport neustále rostou," řekla ministryně. Ministryně v neděli prohlásila, že by ČSTV měl odvolat generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka.

Svaz neměl dovolit Sazce postavit drahou halu

Buzková v pondělí dále řekla, že svazu vyčítá především skutečnost, že jako hlavní akcionář dovolil Sazce, aby stavěla ve vlastní režii finančně náročnou halu. "To zásadně ovlivnilo prostředky, které jdou do českého sportu. Dnes jsou prokazatelně nižší," řekla Buzková.

Sazka za loňský rok poslala na účet ČSTV o 185 miliónů korun méně než předpokládal rozpočet. Vedení Sazky to však zdůvodňuje změnou zákona o DPH, nikoli zátěží se splácením haly.

Reklama

Výběr článků

Načítám