Hlavní obsah

Podepsána dohoda o prodloužení ukrajinského ropovodu do Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VILNIUS

Dohodu o prodloužení ukrajinského ropovodu podepsali ve středu ve Vilniusu představitelé Polska, Ukrajiny, Litvy, Gruzie a Azerbajdžánu. Jejich cílem je snížit závislost střední Evropy na Rusku. Ropovod Oděsa-Brody by měl vést z nalezišť Kaspického moře po Balt.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ázerbajdžánský prezident plánuje příští rok vytěžit více než 55 milionů tun ropy.

Článek

Projekt je odhadován na 500 miliónů eur. Není ale jasné, zda-li bude moci Ázerbájdžán dodávat dostatek ropy aby byl výdělečný. Ázerbajdžánský prezident Ilcham Alijev však se svým lidem dává projektu velkou váhu, příští rok totiž plánuje vytěžit nejméně 55 miliónů tun surové ropy.

Podle odhadů by současný ropovod Oděsa-Brody, který nyní končí na Ukrajině, mohl být do středopolského Plocku a později i do Gdaňsku rozšířen do roku 2012. Kapacita ropovodu by měla být asi 14 miliónů tun ropy ročně.

Prezidenti pěti zemí se o prodloužení dohodli už na květnovém summitu v Krakově. Uzavření této dohody si pochvalují a zároveň zdůrazňují, že jejich počínání není namířeno proti žádné zemi.

Rusko údajně v posledních letech nedodává ropu do Litvy a Lotyšska a dočasně přerušilo dodávky do Ukrajiny či Běloruska. Nicméně už krakovské jednání státníků o novém ropovodu zástupci Ruska označili za "protiruské".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám