Hlavní obsah

Počet lidí s penzijním spořením poprvé za šest let roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok je od roku 2013 prvním, kdy počet lidí s penzijním spořením roste. Počet lidí s penzijním spořením ve třetím pilíři letos koncem září dosáhl 4,445 milionu osob, což představuje meziroční nárůst o 8237. V pondělí o tom informovala Asociace penzijních společností ČR. Celkem je ve třetím pilíři 475,8 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Počet lidí s penzijním spořením roste.

Článek

Přirozený úbytek lidí v transformovaných fondech, do kterých již nemohou vstupovat noví účastníci, překonal přírůstek lidí v účastnických fondech.

Počet účastníků doplňkového penzijního spoření, které nahradilo od roku 2013 penzijní připojištění, za tři čtvrtletí vzrostl o 132 tisíc na 1,099 milionu.

V transformovaných fondech zůstávalo 3,346 milionu účastníků, tedy o 124 tisíc méně než na konci roku.

Adaptace místo reformy? Hrozí nízké důchody, práce do 69 let nebo obří deficit

Ekonomika

V účastnických fondech od začátku roku 2019 přibylo 23 444 účastníků s příspěvkem zaměstnavatele, na celkových 240 740 účastníků, kteří představují 22procentní podíl z celkového počtu účastníků doplňkového penzijního spoření.

Průměrný měsíční příspěvek zaměstnavatele ve třetím čtvrtletí 2019 činil 887 korun.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie.Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízejí možné vyšší zhodnocení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám