Hlavní obsah

Počet firem, kterým finanční úřad předběžně obstavil účty, stoupl o polovinu. Státu hrozí žaloby

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet takzvaných zajišťovacích příkazů, kdy finanční úřad v rámci předběžného opatření bez důkazů firmám obstaví účet a často i zajistí fyzický majetek, v letech 2014 až 2016 stoupl o více než 51 procent. Vyplývá to ze statistik, které Finanční správa poskytla ČTK. Podle informací deníku E15 řada firem kvůli opatření končí v insolvenci, a státu proto hrozí soudy a arbitráže.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček

Článek

Letos šlo o 1561 příkazů, loni to bylo ještě o čtyři desítky více. Zajišťovací příkazy jsou problematický nástroj, neboť jde o předběžné opatření. Postiženým podnikatelům ve chvíli použití nikdo nedokázal jakékoli porušení zákonů a nevznikl jim ani daňový nedoplatek.

Finanční správa čelí kritice, že zajišťovací příkazy zneužívá, a likviduje tak i řadu poctivých firem, které se do řetězových obchodů mohly dostat neúmyslně. Po obstavení účtů totiž řada firem není schopna pokračovat v podnikání a očistí se třeba až za několik let.

Z těchto příkazů správa získala loni zhruba 1,1 miliardy korun a o rok dříve 822 miliónů korun. Tato suma však pode Finanční správy nevyjadřuje částku ani hodnotu majetku, se kterou dotčené firmy nemohly disponovat.

Hrozí až několikamiliardové žaloby

Podle odhadů zveřejněných deníkem E15 v důsledku zajišťovacích příkazů skončily desítky společností v insolvenci a po obstavení účtů nebyly schopné dále podnikat. Skutečnost, že k obstavení došlo neoprávněně však může vyjít najevo až po několika letech.

Je tedy zřejmé, že výrazná část vydaných zajišťovacích příkazů nebyla vůbec odvoláním napadena
Petra Petlachová, mluvčí Finanční správy

„Takto mohou zaniknout fungující firmy. Pokud za dva roky prokážou, že v tom byly nevinně, budou samozřejmě po českém státu chtít náhradu. A tyto náhrady nebudou malé,“ uvedl někdejší generální finanční ředitel a spoluzakladatel Daňové kobry Jiří Žežulka, který dnes působí jako manažer společnosti Apogeo. „Mohou to být částky, které pro stát nebudou zatěžující, mohou to však být i astronomické částky v miliardách korun,“ upřesnil finanční dopad žalob na stát.

Jednou ze společností, která o žalobě uvažuje, je 2P Commercial Agency, která patřila k největším distributorům mobilních telefonů v zemi a zásahem Finanční správy byla postižena v loňském roce.

Více než polovina postižených se odvolala

Podle údajů Finanční správy bylo proti celkovému počtu 4990 zajišťovacích příkazů vydaných od počátku roku 2013 do letošního března podáno 2279 odvolání na Odvolací finanční ředitelství, a to od 528 dotčených firem. Odvolací ředitelství pak zrušilo jeden příkaz.

„To svědčí o dobrém nastavení správní praxe v rámci Finanční správy. Je tedy zřejmé, že výrazná část vydaných zajišťovacích příkazů nebyla vůbec odvoláním napadena,” uvedla mluvčí správy Petra Petlachová.

Ze statistik dále vyplývá, že z 528 dotčených firem podalo žalobu ke krajským soudům 121. Z nich bylo 13 rozsudků zrušujících. U nich následně Finanční správa podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) v osmi případech, z nichž pět soud zamítl, tedy zrušil příkaz.

Samy firmy pak podaly k NSS podle informací od správy 24 kasačních stížností. Z nich v sedmi případech došlo ke zrušení rozsudku krajských soudů, přičemž u dvou soud zrušil zajišťovací příkaz.

Nejvyšší správní soud je proti

Česká televize již dříve uvedla, že Nejvyšší správní soud s excesivním využíváním tohoto nástroje nesouhlasí. [celá zpráva] „Správní soudy musí trvat na požadavku individuálního odůvodnění jednotlivých případů. Skutečně konkrétního subjektu, konkrétní daňové povinnosti,“ uvedl soudce Nejvyššího správního soudu Filip Dienstbier.

Veřejnoprávní médium rovněž upozornilo na příklad podnikatele Jaromíra Kryštofa, který v důsledku zásahu finančního úřadu ze dne na den přišel o firmu. Úřad mu prostřednictvím zajišťovacího příkazu zabavil veškerý majetek včetně technických průkazů a vozů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám