Hlavní obsah

Libra po vítězství konzervativců nejsilnější za tři roky, rostou i britské akcie

Novinky, ČTK, tov, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská libra po vítězství konzervativců Borise Johnsona ve volbách posílila k euru, dolaru i koruně. Nahoru šla také cena akcií, především britských bank. Vůči euru byla libra po oznámení výsledků nejsilnější od prosince 2016.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu libry k dolaru

Článek

Libra po oznámení odhadů výsledků britských voleb zpevnila vůči euru o dvě procenta na 1,207 eura. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od prosince 2016, uvedl deník Financial Times. Ještě před oznámením odhadů přitom libra k euru oslabovala.

Vůči americkému dolaru britská měna posílila dokonce o 2,2 procenta na 1,351 dolaru, což je nejsilnější pozice od června 2018 a nejvýraznější posílení od roku 2017.

Britská měna také zhruba o dvě procenta posílila k české koruně, prodává se za 30,70 Kč. Koruna je tak k libře nejslabší od května 2017. Zároveň posiluje euro k dolaru.

Index londýnské burzy FTSE 250 roste po vítězství konzervativců o více než dvě procenta, informovala agentura Bloomberg. Výrazně rostou akcie britských bank, například Lloyds o 15 procent a RBS o 12 procent.

ON LINE: Konzervativci drtivě zvítězili, Johnson oznámil datum brexitu

Evropa

Podle odhadů, které zveřejnily stanice BBC, ITV a Sky News, získala Konzervativní strana premiéra Borise Johnsona v Dolní sněmovně přesvědčivou absolutní většinu. Británie by tak mohla na konci ledna opustit Evropskou unii.

„Výsledek britských voleb je příznivou zprávou nejen pro euro, a tedy eurozónu, ale samozřejmě také pro českou ekonomiku. Libra totiž posiluje nejen proto, že konzervativci britského premiéra Borise Johnsona vyhráli, leč i proto, že vyhráli s velkým náskokem,” komentoval výsledky ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Ten dává Johnsonovi silný mandát k dalšímu vyjednávání o podobě brexitu. Zároveň oslabuje zaryté zastánce tvrdého brexitu mezi konzervativci, kteří by měli silnější slovo při Johnsonově těsnějším vítězství,” dodal.

Česko podle letošní studie univerzity v belgické Lovani v případě měkkého brexitu přijde o zhruba 11 tisíc pracovních míst. V případě tvrdého brexitu by Česko přišlo o 47 tisíc míst. „Lze tedy vlastně říci, že včerejší britské volby dost možná zachránily 36 tisíc pracovních míst v ČR,” uzavřel ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám