Hlavní obsah

Po vstupu do EU zřejmě zlevní část potravin

PRAHA

Po vstupu do Evropské unie pravděpodobně zlevní káva, čaj, bonbóny, čokoláda, žvýkačky a další potraviny. Dražší by naopak měli být kadeřníci, čistírny, opravny obuvi nebo opravy domácích spotřebičů. Ministerstvo financí navrhuje v novele zákona o DPH přesunout část potravin ze základní do snížené sazby, některé služby se ale vydají opačným směrem.

Foto: archiv NDM Ostrava

Populární ostravský herec Vladimír Polák v inscenaci Můj boj, kterou už několik sezon uvádí NDM Ostrava, na snímku s Janem Hájkem (vpravo).

Článek

Návrh nového zákona o DPH projedná ve středu vláda. "Cílem nového zákona je zcela sladit český zákon o DPH s právem EU," řekla mluvčí MF Eva Nováková. Minulý týden poslanci přehlasovali veto prezidenta Václava Klause a přijali novelu zákona o DPH.

Od ledna 2004 tak zdraží telekomunikační služby, internet, právníci, účetní a daňoví poradci. Do snížené pětiprocentní sazby by od května měly nově patřit čokoládové tyčinky, tabulková čokoláda, čokoládové deserty, bonboniéry, želatinové bonbony nebo ovocné dropsy. Zlevnit by měly i všechny druhy kávy a čaje, žvýkačky nebo kaviár. Květinářství by měla nabízet lacinější růže, karafiáty nebo orchideje. Sazba DPH by totiž měla klesnout i u řezaných květin.

Zvýšit sazbu DPH chce MF například u prádelen a oprav kabelek a dalšího koženého zboží, více by si mohly účtovat i kosmetické salóny. Dražší asi budou i opravy ledniček, televizí a dalších domácích spotřebičů.

DPH by měly po vstupu do EU platit všechny společnosti, jejichž obrat za posledních 12 kalendářních měsíců přesáhne milión korun. Dosud tento limit činil tři milióny Kč, od ledna poklesne na dva milióny korun. "To se dotkne především drobných živnostníků, kteří díky nižšímu obratu dosud DPH nemuseli platit," řekl ČTK ekonom Vladimír Pikora z Volksbank a dodal, že firmy toto zdanění přenesou na zákazníky.

Pronájmy podraží

První vlna změn v DPH, kterou již schválili poslanci, Senát a neúspěšně se pokusil vrátit prezident Václav Klaus, dopadne na obyvatele od ledna příštího roku. Více lidé zaplatí za nátěrové barvy, zářivky, levnější nábytek z dřevotřísky, recyklovaný papír a kartony, pronájem automobilů a nemovitostí, soukromé detektivy nebo bezpečnostní agentury.

Česká republika si do konce roku 2007 ohledně DPH vyjednala dvě výjimky. Ve snížené sazbě tak zatím zůstávají dodávky tepla pro vytápění a přípravu teplé vody a stavební práce v bytových prostorách. Od roku 2008 by tedy měli zdražit elektrikáři, instalatéři, malíři nebo plynaři, více lidé zaplatí za zasklení balkonů nebo pokládání parket.

V Evropské unii se ale vedou debaty, že by tyto služby mohly být součástí snížené sazby, a tak je možné, že se zdražení stavebních prací vůbec neuskuteční, upozornila Nováková. Přesuny některých druhů zboží a služeb do vyšší sazby DPH požaduje Evropská komise. Výši sazeb ale EU ponechává na členských státech.

Inflace stoupne až o dvě procenta

Někteří ekonomové, politici i podnikatelé proto vládu kritizují, že současně se zdražením některého zboží a služeb obě sazby nesblížila. Kabinet to plánuje až v další části reformy. Základní sazba, která teď činí 22 procent, sice klesne, zároveň ale vzroste snížená sazba a podraží tak například všechny potraviny.

Jen v příštím roce by měl stát změnami v zákoně získat 13,2 miliardy korun. Další zhruba 4,1 miliardy získají kraje a obce. Ministerstvo financí odhaduje, že kvůli změnám v DPH vzroste v příštím roce inflace o 0,5 procenta. Hlavní analytik Raiffeisenbank Ivo Nejdl ale růst cen odhaduje na jedno procento. Podle Mojmíra Hampla z České spořitelny by změny v DPH a ve spotřebních daních mohly zvýšit cenovou hladinu až o dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci přehlasovali Klausovo veto o DPH

Od 1. ledna zdraží například některé služby v telekomunikacích. Poslanci vládní koalice totiž 101 hlasy zvrátili prezidentovo veto novely zákona o dani...

Čínský národní cirkus míří do Ostravy

Jedna z nejlepších světových akrobatických show míří do ostravské ČEZ Arény. Čínský národní cirkus s prvky feng shui zde 22. března představí sličné artistky,...

Výběr článků

Načítám