Hlavní obsah

Po vstupu do EU výrazně zdraží restaurace

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Pakliže pravidelně navštěvujete restaurace, připravte se, že od 1. května budete muset sáhnout hlouběji do svých peněženek. Po vstupu do EU totiž výrazně zdraží jídlo a nápoje v restauracích. ČR bude muset tyto služby přeřadit ze snížené pětiprocentní sazby DPH do základní, která je 22 %.

Foto: www.parkinson-slovacko.cz

Kromě medikace je pro nemocné Parkinsonovou chorobou nejlepší lék pohyb, ten nejpřirozenější, tedy chůze.

Článek

Ministři financí EU totiž v úterý zamítli pokus Francie prosadit sníženou sazbu pro restaurační služby i možnost, aby si státy podle svého uvážení sazbu snižovaly samy. Protože ČR si na rozdíl od Polska a Maďarska nevyjednala pro tuto oblast přechodné období a začala o snížené dani uvažovat, když už bylo vše s EU dojednáno, nezbyde jí nyní nic jiného, než DPH zvýšit.

"Nedošlo k dohodě a nedá se předpokládat, že jí bude v nejbližších měsících dosaženo. Znamená to, že k datu vstupu do EU bychom měli harmonizovat," řekl po jednání novinářům ministr financí Bohuslav Sobotka. Toto stanovisko si potvrdil i v rozhovoru s komisařem Fritsem Bolkesteinem.

V praxi to znamená, že nový zákon o DPH, který se nyní projednává ve Sněmovně, přeřadí restaurační služby spolu s dalšími službami, jako jsou čistírny, prádelny, kadeřnické a kosmetické služby, opravy obuvi a dalšími, k 1. květnu ze snížené do základní sazby DPH. Sobotka připomněl, že jednání s EU o daňové kapitole skončilo na podzim roku 2001.

Menší provozovny se zvýšení vyhnou

Předseda Sdružení podnikatelů ČR Bedřich Danda upozornil na to, že zvýšení sazby u restauračních služeb se bude týkat jen plátců DPH, tedy hotelů a restaurací s ročním obratem nad dva milióny korun. Tato hranice se od května sníží na milión korun. "Zvýhodněni tak budou menší provozovny - neplátci DPH," podotkl.

Podle Sobotky se bude o DPH jednat v rámci daňového balíčku na schůzce koaličních stran 1. února. Lidovci a unionisté prosazují sblížení obou dnešních sazeb, což by vedlo mimo jiné ke zdražení potravin a léků. Ve hře je i možnost, že by ČR zavedla třetí sazbu ve výši 10 až 14 procent s tím, že potraviny a léky by zůstaly v dosavadní pětiprocentní sazbě. EU tři sazby toleruje. Sobotka se ale domnívá se, že o restauracích se bude mluvit "už spíše jen v informativní poloze".

Zdražení až o devět procent

Přeřazení stravovacích služeb do vyšší sazby daně z přidané hodnoty by podle ředitele analytické firmy Mag Consulting Jaromíra Beránka vyvolalo jednorázové zdražení v restauracích v průměru o čtyři až pět procent. "Restaurace by totiž do cen nepromítly celý nárůst daně z pěti na 22 procent kvůli vysoké konkurenci a stagnující poptávce, zejména ze strany zahraničních turistů," uvedl v listopadu loňského roku Beránek. Celkem by však podle jeho odhadu letos vzrostly ceny stravování v případě přesunu restaurací do vyšší sazby DPH až o devět procent. I bez zvýšení DPH firma totiž očekává, že ve stravování ceny porostou rychleji než inflace, a to asi o 3,2 procenta.

Reklama

Související články

Vyšší DPH zdraží restaurace

Přeřazení stravovacích služeb do vyšší sazby daně z přidané hodnoty (DPH) po vstupu Česka do EU by podle ředitele analytické firmy Mag Consulting Jaromíra...

Výběr článků

Načítám