Hlavní obsah

Po lednovém zdražení přijde ještě větší v květnu

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdražení řady výrobků a služeb kvůli zvýšení DPH přijde ve dvou vlnách. První bude od ledna příštího roku a druhé, ještě výraznější, od května. Ceny se zvýší o zhruba 17 procent.

Článek

V první, lednové vlně zdražení domácnosti nejvíce zasáhne zdražení telefonických hovorů z pevných linek, mobilů a dále internetu. Ve druhé, květnové vlně se lidí citelně dotkne hlavně rozsáhlé zdražování služeb, které běžně potřebují ke svému životu. Zvýší se ceny čistíren, prádelen, kadeřnických služeb, oprav různých výrobků - bot, praček, chladniček, televizí, videí, brašnářského zboží apod.

Přeřazení výrobků a služeb z nižší pětiprocentní do vyšší základní sazby 22 procent se mělo původně uskutečnit najednou až ke vstupu do Evropské unie, tedy od 1. května 2004. Tento krok od nás EU vyžaduje a nelze se mu vyhnout. Koalice se však dohodla, že to uskuteční nadvakrát.

"Je to uvážlivý krok. Cílem je rozložit dopady na spotřebitele," řekla Právu v pátek ředitelka odboru nepřímých daní ministerstva financí Šárka Zeizingerová.

Je ale zřejmé, že cílem koalice bylo hlavně získat do rozpočtu co nejvíce peněz. Za čtyři měsíce, o které se zdražení uskuteční dříve, dostane stát navíc několik miliard. Celkem má stát z toho titulu vybrat příští rok na DPH asi o 14 miliard korun více.

Které ceny nejdříve

V lednu lidi nejbolestivěji postihne zdražení telefonických služeb - z pevných linek, mobilů i surfování po internetu. Operátoři ještě nerozhodli, v jaké míře. Lze ale čekat zdražení o plných 17 procent. Cena místního hovoru z pevné linky Telecomu by tak mohla podražit ve špičce z 1,40 na asi 1,60 koruny za minutu. Hodina telefonického připojení k internetu ve špičce z 54 na zhruba 63 korun.

Zejména desetitisíců drobných živnostníků se dotkne zdražení účetních a daňových služeb. Lidé používající bionaftu a bioplyn zaplatí rovněž od ledna podstatně více. Zvýšení DPH často poznáme i při nákupech výrobků z recyklovaného papíru.

Růst cen dalších výrobků a služeb se nás sice může dotknout jednorázově, ale i tak to nebude příjemné. Více se například bude platit za zprostředkování obchodů s nemovitostmi. "Realitní kanceláře - plátci DPH promítnou zvýšenou daň určitě v plné míře. Provize jsou tak nízké, že je nelze snížit o 17 procent. To by pak bylo mnohdy lépe tyto obchody nedělat," řekl Právu Ivo Gavlas, majitel stejnojmenné pražské realitní kanceláře.

Jeho názor potvrdil i Jaroslav Horký, majitel pražské realitní kanceláře Horren. "Klient by měl počítat s tím, že o 17 procent se může zvýšit provize realitní kaceláře," uvedl Horký.

Podle Gavlase může mít zvýšení DPH neblahý vliv na klienty i z jiné stránky. Lidé budou podle jeho slov ve větší míře vyhledat ty kanceláře, které nejsou plátcem DPH, jen aby ušetřili. Ty ovšem nebývají vždy kvalitní.

Nájemné se nezvýší

Zvýšení daně u pronájmu nemovitostí, tedy i bytů, se lidé nemusí obávat. Dojde totiž ke zdražování jen u pronájmů poskytovaných firmami, které jsou plátci DPH. Běžní nájemníci, a to i u soukromých majitelů, mohou být beze strachu. "Regulovaného nájemného se to rozhodně nedotkne," potvrdila Zeizingerová z ministerstva financí. I nájemníci s volným nájemných, jestliže majitel není plátcem DPH, se nemají čeho obávat.

Zvýšení cen se bude týkat jen některých barev a laků, a to těch, které jsou vodou ředitelné. Ostatní jsou již nyní ve zvýšené sazbě.

Obávat se není třeba ani zdražování zájezdů cestovních kanceláří. Jejich služby totiž již dnes podléhají sazbě 22 procent. Stravovací služby a vnitrostátní přeprava osob zůstane nadále ve snížené sazbě. Mezinárodní přeprava osob je osvobozena od daně.

Hlavní porce za rok

Hlavní porce zdražování přijde ovšem v květnu příštího roku. Jde o to, že k tomuto datu bude přeřazeno do zvýšené sazby velké množství služeb, které lidé dennodenně využívají. Víc zaplatíme za vyčištění oděvů, vyprání a vymandlování prádla, u kadeřníka či holiče, za opravu bot, chladničky, vysavače, televize, pračky, walkmana či hifi soupravy.

Je toho tedy dost, co lidi postihne, a zprávy o tom nebývají v médiích přesné. Jedním z viníků je místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Vlastimil Tlustý. Ten totiž ve Sněmovně ve výčtu zdražovaných položek chybně uvedl například i nábytek, počítače, textilní, konfekční a galanterní výrobky apod. Nic z toho se ale měnit nebude, protože tyto výrobky již mají sazbu 22 procent. Stejně kvůli DPH nepodraží ani školní sešity, toaletní papír, alkohol v restauracích apod.

Co přinese Unie

Další vývoj sazeb DPH po vstupu do EU lze zatím jen těžko odhadovat. První fakt je, že naše základní sazba DPH patří k nejvyšším v EU. Vyšší má pouze Dánsko a Švédsko - 25 procent. Třeba sousední Německo má základní sazbu 16 a Rakousko 20 procent.

Na druhé straně členské státy EU nikdo přímo nenutí, aby je základní sazby snižovaly. Vzhledem k tíživé situaci ve veřejných rozpočtech může česká vláda tuto sazbu držet ještě dlouho.

Lidovci se nedávno pokusili prosadit sblížení obou sazeb. Tedy například tak, že by základní klesla o dva procentní body a snížená sazba by se ve stejné míře zvýšila. Pak by ovšem podražily potraviny, léky apod. K dohodě ale nedošlo.

Reklama

Související články

V lednu přijde šok v cenách služeb

V lednu příštího roku čeká občany Česka šok: radikálně o 17 procent podraží řada služeb i zboží. Rozhodla o tom ve čtvrtek Sněmovna hlasy koaličních poslanců....

Výběr článků

Načítám