Hlavní obsah

Po České rafinérské vyhlásily stávkou pohotovost odbory celého Unipetrolu

Odboráři v Unipetrolu vyhlásili ve středu stávkovou pohotovost na podporu požadavku na zvýšení mezd. Pohotovost se týká 1800 zaměstnanců chemičky v areálu u Litvínova na Mostecku, uvedl předseda odborové organizace Pavel Dvořák. Stávkovou pohotovost už v pondělí vyhlásili odboráři České rafinérské, která Unipetrolu patří.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu

Článek

Odbory se s firmou neshodnou na dodatku ke kolektivní smlouvě. Zástupci zaměstnanců požadovali zvýšení základních mezd od 1. srpna 2015 o osm procent, a to pro zaměstnance se základní mzdou do 50 tisíc korun včetně.

"Byla tři kola vyjednání, chtěli jsme zvýšení mezd alespoň od prvního ledna, ale zaměstnavatel nereaguje na žádné návrhy," uvedl Dvořák.

Žádají prostředníka pro vyjednávání

Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři k 08:00 ve firmách Unipetrol RPA, kde pracuje 1524 lidí, a Unipetrol Services s 276 zaměstnanci. "Požádali jsme zaměstnavatele, ať připraví dokumenty pro ministerstvo práce a sociálních věcí se žádostí o určení zprostředkovatele," doplnil Dvořák.

Pokud se odboráři se zaměstnavatelem nedohodnou ani přes zprostředkovatele, jsou podle Dvořáka připraveni vyhlásit stávku. "My se především chceme dohodnout, ale když to bude nezbytné a zaměstnanci to podpoří, tak bude stávka," dodal.

Od pondělí platí pohotovost také v České rafinérské, jejíž odboráři požadují zvýšení tarifů a smluvních mezd o dva tisíce korun. Česká rafinérská provozuje dvě největší ropné rafinérie v Česku situované v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Unipetrol, který patří polskému ropnému koncernu PKN Orlen, k tomu uvedl, že situace se běžného provozu nedotkne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám