Hlavní obsah

Plzeňský Prazdroj zdraží pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Piva všech značek Plzeňského Prazdroje budou od listopadu dražší. Firma ceny zvedne o šest až osm procent. Důvodem je nedostatek kvalitního chmele. Ten, který splňuje požadavky firmy, je prý drahý, což je do ceny promítne.

Článek

Ceny chmele a sladovnického ječmene rostou v celé Evropě. "Evropský trh se stal bitevním polem, na kterém pivovarníci bojují o dostatek a jakost ječmene a chmele. Cenová válka tlačí nákupní ceny na neudržitelnou úroveň," zdůvodnil zdražení ředitel firmy manažer Prazdroje Marek Hlavica. Sladovnický ječmen tvoří u piva většinovou položku výrobních nákladů.

"Takovou eskalaci cen jako zažíváme letos, nepamatuji. Cena jedné tuny českého ječmene se blíží dvojnásobku loňské," řekl generální ředitel firmy Mike Short. Firmy se prý snažila zdražení vyhnout, nakonec by to prý ale bylo na úkor kvality.

Ke zdražení budou podle něj nuceny i další evropské pivovary. Firma také nevylučuje, že cena piva poroste i na začátku roku 2008.

Prazdroj naposledy zvýšil ceny před rokem. Půllitr piva Pilsner Urquell vzrostl na 17,90 koruny. Pokud by cena nyní narostla o osm procent, stál by půllitr asi 19,30 koruny. Pivo Gambrinus by místo 11,50 koruny vyšlo na 12,40 koruny.

Plzeňský Prazdroj patří světové skupině pivovarů SABMiller. Kromě Pilsner Urquel a Gambrinusu vyrábí piva Velkopopovický Kozel,   Radegast, Primus a Klasik. V roce 2006 firma vyrobila 10,6 miliónů hektolitrů piva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám