Hlavní obsah

Plzeňská Škoda dodá na Slovensko vlaky za čtyři miliardy

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Až pětadvacet nejmodernějších elektrických jednotek typu RegioPanter za více než čtyři miliardy korun dodá na Slovensko plzeňská Škoda Transportation. V tendru pro Slovenské železnice (ZSSK) uspěla v konsorciu se společností ŽOS Trnava.

Foto: Škoda Transportation

Tak budou vypadat soupravy RegioPanter pro Slovenské železnice.

Článek

„Slovensko je náš tradiční, důležitý obchodní partner,“ uvedl Tomáš Ignačák, předseda představenstva Škody Transportation. Připomněl, že na tamní železnici už několik let jezdí jejich dvoupodlažní elektrické jednotky a moderní lokomotivy a ve slovenských městech navíc vozí cestující trolejbusy a tramvaje Škody.

Soupravy budou jezdit v okolí Žiliny. „Moderní elektrické jednotky jsou pro tamní regionální dopravu a pro naše cestující klíčové,“ sdělil Filip Hlubocký, generální ředitel ZSSK. „Jsme přesvědčeni, že budou kvalitní a budou spolehlivě fungovat,“ dodal Hlubocký s tím, že s podobnými jednotkami už mají pozitivní zkušenosti.

Montáž v Trnavě

Škodovka vyrobí první dvě soupravy včetně všech nejnovějších změn podle přání zákazníka, odzkouší je a zajistí homologaci. „Pro další objednaná vozidla následně vyrobíme hrubé stavby skříní, podvozky a trakční sety,“ vysvětlil obchodní ředitel Škody Transportation Jaromír Jelínek. Montáž pak bude probíhat na Slovensku ve spolupráci se ŽOS Trnava.

„Věřím, že se naše spolupráce osvědčí a společně dodáme slovenskému národnímu dopravci moderní a vysoce kvalitní vozidla pro regionální dopravu,“ doplnil Jelínek.

Vlaky budou moci jezdit v rámci regionálního provozu na všech elektrifikovaných tratích Slovenska. Počítá se s dvěma variantami - kratší osmdesátimetrovou s kapacitou 247 sedadel a delší 106 metrů dlouhou pro 343 sedících pasažérů. V soupravách bude mimo jiné klimatizace a Wi-Fi.

V Česku nyní jezdí 28 jednotek RegioPanter. Dalších devět, které budou určené pro Plzeňský kraj, přibude letos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám