Hlavní obsah

Plyn zlevní, kvůli slabé koruně jen mírně

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

RWE Transgas zlevní od dubna plyn pro domácnosti v průměru o tři procenta. Zákazníci z řad domácností, kteří zemní plyn využívají k ohřevu vody, vaření a topení, měsíčně ušetří v průměru stokorunu. Energetická společnost E.ON sníží domácnostem i maloodběratelům ceny plynu od dubna o dvě procenta. Obě firmy uvedly, že za razantnějšímu zlevnění zabránila slabá koruna, která poslední tři měsíce klesala na svá několikaletá minima.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Slábnoucí koruna zdražuje veškerý dovoz do České republiky a zemní plyn v tomto směru není výjimkou. Ačkoli jeho ceny na světových trzích postupně klesají, my musíme nakupovat za výrazně dražší dolary. Slabá koruna tak znevýhodňuje nákup zemního plynu,“ uvedl Martin Herrmann, předseda představenstva RWE Transgas. 

Firma uvedla, že ceny plynu reagují na změny cen ropy na světových trzích se zpožděním devíti měsíců. „Zemní plyn bude nejlevnější na podzim, kdy se v našich nákupních vzorcích naplno projeví pokles cen ropy. O tom, do jaké míry budou zákazníci RWE v Česku těžit z tohoto pozitivního vlivu, však rozhodne až aktuální kurz koruny vůči americkému dolaru,“ dodal Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas odpovědný za národní obchod.

E.ON také zlevní

Důvodem zlevnění jsou nižší ceny ropných produktů na světových trzích. "Výraznějšímu zlevnění však brání slábnoucí koruna, která nákup plynu naopak prodražuje,“ uvedl mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

Uvedl, že plyn zlevnil v průměru o tři procenta, jenže kvůli celkové ceně včetně nákladů na strukturování a distribuci se zlevnění komodity projeví poklesem o dvě procenta.

E.ON působí v jižních Čechách a na jižní Moravě, kde má celkem 1,4 miliónu zákazníků. Jeho podíl na trhu činí zhruba dvacet procent.

Zlevní i Pražská plynárenská

Největší snížení plynu oznámila Pražská plynárenská, která dodává plyn pro Prahu a nejbližší okolí. Společnost zlevní zemní plyn v průměru o tři a půl procenta. Domácnosti, které plyn používají na vaření, ohřev vody a topení ušetří měsíčně zhruba šedesát korun. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám