Hlavní obsah

Platí snížená sazba na čepované pivo. Koronavirus do ní vnesl další zmatek

Právo, Novinky, bož, tov

V pátek vejde v účinnost novela, která snižuje sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) u čepovaného piva z 21 na 10 procent. Prakticky se ale vůbec nic nezmění. Vláda totiž restaurace zavřela a smí se prodávat jen s sebou. A u točeného piva prodávaného s sebou i nadále platí 21procentní sazba.

Foto: Koláž Novinky.cz

Andrej Babiš a Alena Schillerová

Článek

Snížená sazba DPH 10 procent se týká jen čepovaného piva konzumovaného v restauračním zařízení. Balené pivo i točené pivo prodávané s sebou zůstávají v 21procentní sazbě.

Restaurace a hospody ale až do 11. května kvůli epidemii covid-19 smí prodávat jídlo i pivo výhradně s sebou. O možnost aplikovat sníženou sazbu DPH na pivo tak minimálně na 10 dní přijdou.

Potom se otevřou restaurační zahrádky. Ale pouze bez obsluhy. To způsobuje další zmatek.

Manipulativní tabulka a fake news, zlobí se Schillerová na situaci kolem sazeb u piva

Ekonomika

Nabízejí se tak dvě interpretace – buď bude restaurace s uzavřenými vnitřními prostorami považována za stánek bez zázemí, nebo ji samotná existence vnitřních prostor, byť nepřístupných, kvalifikuje na restaurační zařízení se stravovacími službami. V tom druhém případě by měla restaurace vyhráno, v prvním případě by jí zůstala snížená sazba DPH upřena až do otevření vnitřních prostor.

Dočasný prodej čepovaného piva přes okénko ke konzumaci na zahrádce není překážkou pro aplikování 10procentní sazby DPH
ministerstvo financí

Vyjádření Finanční správy je v tomto směru značně obecné. „Stále platí, že (pro uplatnění nižší sazby DPH - pozn. red.) musí být naplněna podstata restaurační služby, u níž existuje přidaná hodnota, jako je například obsluha, posezení, klimatizace, využití WC, úklid sklenice, její umytí a další rysy typické pro restaurační služby, které je povyšují nad pouhé dodání zboží,” sdělila Právu Generální finančního ředitelství Klára Křehlová.

Zahrádka je zázemí

Na toaletu si v restauraci zákazníci nedojdou, personál pivo nepřinese, ale posezení a sklenici, pokud do ní bude pivo uvnitř restaurace čepováno, přes výdejní okénku podáno a na zahrádce konzumováno, uvnitř zařízení zřejmě umyje.

K interpretaci, že půjde o zařízení se zázemím, se na dotaz Novinek přiklonil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss. „To v případě restaurací, jejichž provoz byl vládními opatřeními dočasně omezen na prodej z výdejního okénka, znamená alespoň základní zázemí v podobě venkovního restauračního posezení,” uvedl.

„Pokud restaurace se zahrádkou v běžném provozu naplňuje podmínky restaurační služby, pak dočasný prodej čepovaného piva přes okénko ke konzumaci na zahrádce z důvodu vládních opatření není překážkou pro aplikování 10procentní sazby DPH na čepované pivo po 1. květnu 2020,” upřesnil mluvčí.

„Právě a jedině u restauračních služeb umožňuje harmonizovaná evropská úprava aplikovat sníženou sazbu DPH u prodeje alkoholických nápojů,” dodala Křehlová.

Na tabulku si nikdo neměl vzpomenout

Zmatek v DPH na pivo se stal předmětem kritiky už ve chvíli, kdy se novela schvalována. Na internetu se šířila tabulka, která ukazovala, ve kterých různých situacích platí na pivo různé sazby DPH.

Tabulka vysvětlovala, že snížená sazba platí pouze u čepovaného piva v restauraci či v hospodě, ale nevztahuje se na pivo v plechovce vypité v restauraci, ani na točené pivo koupené s sebou.

Ministerstvo financí tabulku tehdy označilo manipulativní. Na dotaz Novinek, v čem manipulace tkví, tehdy mluvčí resortu zmínil pouze zahrnutí nealkoholického piva do tabulky.

To je totiž z hlediska daňové legislativy považováno za nealkoholický nápoj, který se daní jinou sazbou DPH než pivo. A právě to bylo podle ministerstva manipulativní.

„Vůbec nepochybuji o tom, že prvního května si na jednu manipulativní tabulku a na fake news o třech sazbách na pivo nikdo už ani nevzpomene,“ věštila tehdy ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Sazby DPH na pivo
„Do snížené sazby DPH 10 % bude nově od 1. května spadat položka 'stravovací služba a podávání nápojů včetně točeného piva'. Pokud tak zákazník v rámci 'restauračních služeb' požívá točené pivo, nealko pivo, limonádu apod., všechny tyto položky budou nově v sazbě 10 %. Stále přitom platí, že musí být naplněna podstata restaurační služby, u níž existuje přidaná hodnota, jako je například obsluha, posezení, klimatizace, využití WC, úklid sklenice, její umytí a další rysy typické pro restaurační služby, které je povyšují nad pouhé 'dodání zboží'. Právě a jedině u restauračních služeb umožňuje harmonizovaná evropská úprava aplikovat sníženou sazbu DPH u prodeje alkoholických nápojů. Prodej točeného piva do plastového kelímku u stánku v rámci sportovní či kulturní akce byl a i po novele zákona dále bude považován za 'dodání zboží', neboť u takového stánku nedochází k převažujícímu naplnění rysů restaurační služby (je to srovnatelné s dodáním zmrzliny v kornoutu).”
Zdroj: Ministerstvo financí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám