Hlavní obsah

PKN Orlen koupila rafinerii v Litvě

MOSKVA

Polská rafinerská skupina PKN Orlen v pátek od ruské krachující firmy Jukos a litevské vlády koupila litevskou rafinerii Mažeikiu Nafta. Ruské oficiální síly však hrozí, že odstaví Mažeikiu od přísunu ropy, pokud ji budou kontrolovat Poláci.

Článek

S Jukosem se polský vlastník českého holdingu Unipetrol dohodl na koupi jeho 53,7 procenta akcií za 1,49 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun). Brzy poté PKN a litevská vláda oznámily dohodu, podle níž firmy odkoupí od státu 30,66 procenta akcií Mažeikiu za 851,8 miliónu dolarů.

Poláci přitom budou mít opci na získání zbývajících deseti procent za 278 miliónů dolarů během pěti let. Obě dvě transakce chce PKN dokončit do prvního čtvrtletí příštího roku, a poté hodlá nabídnout odkup akcií menšinovým akcionářům.

Jediná pobaltská rafinerie je významným uzlem ruských exportů ropy a evropských dovozů paliv a pro PKN má vzhledem k její blízkosti k Polsku strategický význam.

Napjaté vztahy mezi Ruskem a Polskem

Znepokojivé informace pro PKN i Mažeikiu mezitím přišly z ruského státního ropovodného monopolu Transněfť. Ty naznačily, že by litevská rafinerie po změně vlastníka mohla měsíce nečinně stát, protože nebude z Ruska dostávat surovinu. Obchodníci to interpretují jako další ukázku energetického vydírání Kremlu vůči méně přátelským sousedům. S Polskem má nyní Rusko velmi napjaté vztahy.

Podle obchodníků je polská kontrola nad Mažeikiu pro Kreml stejně nepřijatelná, jako by bylo pro Litvu nepřijatelné nechat podřídit závod přímé kontrole Moskvy. PKN ale musela před dohodou Jukos a Litvu přesvědčit, že dokáže pro Mažeikiu zajistit dodávky ropy.

Reklama

Související články

Agrofert žaluje PKN Orlen kvůli Unipetrolu

Společnost Andreje Babiše Agrofert žaluje polského chemického giganta PKN Orlen kvůli nedodržení smluvních povinností při privatizaci Unipetrolu. Agrofert...

Výběr článků

Načítám