Hlavní obsah

Pivovary Lobkowicz vstoupily na pražskou burzu

Aktualizováno

Akcie Pivovarů Lobkowicz se ve středu začaly oficiálně obchodovat na pražské burze. Zahajovací cena emise byla stanovena v rámci úpisu na 160 korun za akcii, krátce po zahájení akcie vzrostly na zhruba 163 korun. Firma je jediným pivovarem na tuzemské burze.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Slavnostním úderem na IPO zvon a naražením dobového sudu s pivem zahájil 28. května v Praze generální ředitel Pivovaru Lobkowicz Zdeněk Radil obchodování s emisí Pivovary Lobkowicz Group.

Článek

Vstup pivovarnické skupiny na pražskou burzu je podle jejího šéfa Petra Koblice významným krokem. "Spousta mezinárodních investorů se mě ptá, proč se na pražské burze neobchoduje nejtradičnější český produkt, jako je pivo. Teď konečně máme odpověď, že se nějaký pivovar obchoduje," řekl.

V 90. letech se na burze obchodovaly také akcie dalších velkých pivovarů. V průběhu takzvané třetí vlny kupónové privatizace byly však prodány většinou polostátními fondy nadnárodním korporacím.

"Ty velké značky, které všichni známe z obchodů, se na pražskou burzu nikdy nevrátí," poznamenal. Tři z pěti největších výrobců piva v Česku patří velkým zahraničním skupinám. Kromě Pivovarů Lobkowicz je výjimkou ještě Budějovický Budvar, který zůstává v rukou státu.

Skupina před týdnem uvedla, že prodala ve veřejné nabídce celkem 2,53 miliónu kusů akcií za bezmála 405 miliónů korun. Součástí nabídky mělo být původně i 3,4 miliónu akcií současných akcionářů, ti se však rozhodli většinu svých cenných papírů zatím nechat.

Kromě tuzemských investorů projevili o akcie zájem investoři z Rakouska, Polska, Maďarska a Slovenska.

Naražením dřevěného sudu a zazvoněním na zvon zahájil předseda představenstva tuzemské pivovarnické pětky Zdeněk Radil oficiálně obchodování.

Chtějí koupit další pivovar

Z peněz z emise chce skupina investovat až 200 miliónů korun do rozšíření distribuční sítě a získávání nových zákazníků v gastronomii. Zhruba 100 miliónů má být využito na předjednanou akvizici nejmenovaného pivovaru, kterou společnost chce letos dokončit.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva generální ředitel Pivovaru Lobkowicz Zdeněk Radil, Antonín Piskáček z Čeké spořitelny a generální ředitel pražské burzy Petr Koblic slavnostním naražením dobového sudu s pivem zahájili 28. května v Praze obchodování s emisí Pivovary Lobkowicz Group.

Investovat peníze z prodeje akcií hodlají Pivovary Lobkowicz také kvůli většímu průniku na zahraniční trhy, zejména na Slovensko, do Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu.

Pivovary Lobkowicz jsou pátým největším výrobcem piva v Česku. Součástí skupiny jsou pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a Černé Hoře na Blanensku.

Reklama

Související témata:

Související články

Pivovarské akcie čeká burzovní debut

Čtvrtek je poslední den, kdy se zájemci o akcie Pivovarů Lobkowicz mohou zúčastnit veřejné nabídky akcií. Nabídková cena akcií se jmenovitou hodnotou 160 korun...

Výběr článků

Načítám