Hlavní obsah

Philip Morris odmítl platit pokutu 10 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Americký výrobce cigaret, společnost Philip Morris, nesohlasí s pokutou 10,1 miliardy dolarů, kterou má podle soudu vyplatit kuřákům jako odškodné. Podle soudu o cigaretách light tvrdila, že jsou méně zdraví škodlivé, než běžné cigarety a přitom to nebyla pravda. Philip Morris rozhodnutí soudu napadl.

Foto: Jana Melicharová

Studentské výcvikové středisko v KBA-Grafitec v Dobrušce

Článek

Advokát společnosti James Thompson řekl, že "lehké" cigarety Philip Morris inzerovaným údajům odpovídali. Kuřákům prý opravdu nabízely lehčí chuť a nižší obsah nikotinu a dehtu. Za to, že někteří kuřáci pod dojmem, že tyto cigarety nejsou tak nebezpečné jich vykouřili víc, prý odpovědnost nenese.

"Dostal, co měl slíbeno. Dostal cigaretu, která, pokud by ji kouřil stejným způsobem, by mu poskytla to, co Philip Morris slíbil," řekl Thompson při soudním slyšení.

Právníci zastupující 1,1 miliónu kuřáků ale tvrdí, že firma věděla, že cigarety Malboro light a Cambridge light obsahují nebezpečnější druh dehtu, nejsou zdravější a přitom je jako takové propagovala. 

Reklama

Související témata:

Související články

Philip Moris zaplatí EU miliardu dolarů

Cigaretový gigant Philip Moris se rozhodl, že Evropské unii zaplatí miliardu dolarů (asi 30 mld. Kč). Pokuta mu byla vyměřena za "nelegální obchod". Firma...

Výběr článků

Načítám