Hlavní obsah

Petr Sisák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Článek

Dříve nepříliš známý podnikatel, který si úzkostlivě hájí soukromí a s médii nekomunikuje, Petr Sisák se v roce 2016 „proslavil“, když byl obviněn z manipulací s insolvenčním řízením, poškozování věřitelů, ovlivňování soudců a údajného podvodu vůči někdejšímu majiteli fotbalové Slávie a exministru dopravy za ODS Aleši Řebíčkovi. On však jakoukoliv vinu zásadně odmítá.

Podnikatel a předseda dozorčí rady Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie), je také zapsaný jako koncipient v advokátní kanceláři Ivo Haly. Oba čelí obvinění v kauze insolvenčních podvodů, která údajně blízce souvisí se společností Via Chem Group, s níž má být Petr Sisák spjat.

Při zásahu v pátek 15. ledna 2016 v ústecké Spolchemii, ve kterém policie obvinila celkem 14 lidí, Sisák i Hala nebyli k nalezení a byli nekontaktní. Spekulovalo se o tom, zda nedostali echo o chystané policejní razii předem. Sisák byl údajně na plánované služební cestě a přes svou advokátku vzkázal, že se se sám přihlásí policii.

Ve středu následujícího týdne tak opravdu učinil a spolu s Halou dorazil na policejní stanici. „Klientovi bylo ihned předáno usnesení o zahájení trestního stíhání a očekává se, že bude vyslechnut. S obsahem usnesení o zahájení trestního stíhání se teprve seznamujeme a samozřejmě proti němu bude podána stížnost. Lze očekávat podle dosavadního postupu policie, že bude podán návrh na vzetí do vazby,“ sdělila ve středu Právu Sisákova obhájkyně Kateřina Buďveselová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Podnikatel Petr Sisák (uprostřed) ve středu přišel na služebnu policie, kde byl zadržen.

Obvinění odmítá

Kauza se týká komplikované insolvence zadlužené společnosti Via Chem Group, v jejímž čele Sisák údajně stojí, a která držela v ústecké Spolechemii zhruba třetinový podíl akcií.

Společnost ovládaná přes neprůhlednou schránku sídlící na Britských Panenských ostrovech, je od dubna 2014 v úpadku a dluží věřitelům téměř tři miliardy korun. Mezi věřiteli jsou například městské části Prahy 6 a 10, ale i další města, která mají v dluhopisech, které jim prodala kontroverzní společnost Key Investments, utopenou téměř miliardu korun. Byly splatné do konce roku 2013, společnost Via Chem Group  je však nevyplatila a neuhradila ani úroky. Proto v rámci insolvenčního řízení přihlásily radnice i svoje pohledávky.

Když bylo jasné, že firma půjde do insolvence, přestěhovala své sídlo ze severních Čech do Českých Budějovic. „Podle policejního orgánu je důvodem změny to, aby v insolvenčním řízení, jehož nutného zahájení si byli Petr Sisák a Ivo Hala s ohledem na splatnost dluhopisů vědomi, byla založena místní příslušnost Krajského soudu v Českých Budějovicích, a to zejména kvůli přátelství Iva Haly, který z Českých Budějovic pochází, se soudcem insolvenčního úseku Miroslavem Veselým,“ konstatovali k tomu detektivové v obvinění a dodali, že o jejich vzájemné komunikaci mají důkladný přehled např. díky odposlechům.

Z usnesení o zahájení stíhání všech členů údajně dobře organizované skupiny, např. vyplývá, že jihočeská soudkyně Marie Červinková si měla od Sisákova kamaráda Haly v rámci insolvence společnosti Via Chem Group nechat určovat další postup nebo připravovat své vlastní rozhodnutí. O dalším soudci - již zmiňovaném Miroslavu Veselém zase detektivové do dokumentu poznamenali, že se prý za Halu přimlouval u kolegy.

Podle zjištění Práva se kauza týká rovněž fotbalového klubu SK Slavia Praha, jehož měl být v roce 2011 Sisák majitelem, ačkoliv „papírově” jako vlastník figuroval Antonín Franc - údajný Sisákův řidič. I v roce 2016 se kauza fotbalové Slavie dotýká, vlastnil ji až do loňska někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Toho údajná organizovaná zločinecká skupina pod Sisákovým vedením měla léčkou obrat o necelých 25 miliónů.

Sám Sisák jakoukoliv vinu odmítá a celou kauzu označil za absurdní až kafkovskou. O vzetí do vazby bude rozhodovat pardubický okresní soud. Sisákovi hrozí až patnáct let vězení.

Články k tématu