Hlavní obsah

PepsiCo koupí izraelskou firmu SodaStream za 72 miliard

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká nápojářská firma PepsiCo koupí za 3,2 miliardy dolarů (72,3 miliardy korun) izraelskou společnost SodaStream. Ta vyrábí zařízení pro domácí výrobu sycených nápojů. Informoval o tom server CNBC.

Foto: Profimedia.cz

Výroba v továrně SodaStream

Článek

PepsiCo má podle dohody zaplatit 144 dolarů za každou akcii SodaStream. Pepsi tím poprvé vstupuje do nového byznysu domácí výroby nápojů.

Akvizice je podle CNBC jedním z nejodvážnějších kroků současné ředitelky, která firmu vede 12 let. Obchod přichází v době, kdy se Indra Nooyiová chystá ve funkci na podzim skončit. Transakce také následuje trend odklonu od sladkých nápojů ke zdravějším alternativám.

SodaStream se sídlem v Tel Avivu vyrábí lahve na výrobu sycených nápojů a náplně do nich s různými příchutěmi. Prodává ve 45 zemích, nejdůležitější trhy jsou Německo, Francie, Kanada a USA. Loni rostly prodeje zařízení a náplní zhruba o pětinu a její akcie díky dobrým výsledkům letos posilovaly. Díky akvizici ze strany PepsiCo získá nové prodejní kanály.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám