Hlavní obsah

Paroubek připustil odložení eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek poprvé připustil, že by Česká republika mohla přijmout euro o jeden až dva roky později, než se původně plánovalo. Podle Paroubka nelze zavádět euro v zamýšleném roce 2010 za cenu omezování sociálních výdajů.

Článek

"Kdybychom měli sahat do sociálních výdajů za tu cenu, aby bylo euro v roce 2010, tak se raději dohodněme, že to euro bude o rok, o dva později," řekl v pátek Paroubek. Jeho vláda přitom do poslední chvíle odmítala jakékoliv úvahy o odložení vstupu Česka do měnové unie a trvala na roku 2010.

V pátek ale Paroubek prohlásil, že si neumí představit škrty těch sociálních výdajů, které už schválila před volbami Sněmovna. "To já bych viděl jako perfidnost (zradu) ve vztahu k voličům a já se nedomnívám, že to sociální demokracie může dělat," uvedl.

Odborníci ale soudí, že zavedení eura se může odkládat na věky, pokud vláda nesáhne do sociálních výdajů. "Bývalý premiér asi žije na Marsu se svými oblíbenými Marťany. Právě v sociálních výdajích bují největší nádor veřejných financí. Proto bude muset každá smysluplná reforma směřovat právě do této oblasti euro neeuro," řekl analytik Patria Finance David Marek.

Paroubek proti Rusnokovu angažmá v Tlustého týmu

Paroubek se také vyjádřil k tomu, že ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) po poradě s expremiérem Milošem Zemanem (ČSSD) přijal do svého týmu expertů bývalého člena vlád ČSSD Jiřího Rusnoka.

"Já chápu celý ten politický trik," řekl Paroubek. ODS chce podle něj "sahat do mandatorních výdajů", a chce proto mít v týmu nějakého člověka, který je spojen se sociální demokracií. Rusnok je podle šéfa ČSSD stále formálně členem strany, ale myšlenkově se s ní rozešel už dávno. "U pana Rusnoka vidím určitý etický problém, pokud já budu ve vedení sociální demokracie, tak on prostě nebude poradcem, nebude mít žádnou funkci tam, kam svým vlivem dosáhnu v rámci sociální demokracie," uvedl šéf nejsilnější opoziční strany.

Pokud by se prý Rusnok podílel s expertním týmem ministra Tlustého na snižování sociálních výdajů, podle Paroubka riskuje vyhazov z ČSSD. "Takový člověk, kdyby tam zůstal a podílel se na tom, tak udělám všechno pro to, aby přestal být členem sociální demokracie," zdůraznil. Každý, kdo sahá bez vážných důvodů na sociální výdaje, není podle Paroubka sociální demokrat.

Reklama

Související články

Topolánek: ČR euro v roce 2010 nezavede

Premiéři České republiky a Slovenska Mirek Topolánek (ODS) a Robert Fico (Smer) se setkali ve čtvrtek v Bratislavě. Značnou část rozhovoru věnovali...

Výběr článků

Načítám