Hlavní obsah

Paroubek a Sobotka chtějí pohřbít povinné účtenky nad 50 Kč

PRAHA

Nynější povinnost živnostníků vydávat účtenky nad 50 korun by mohla vzít za své. Premiér Jiří Paroubek a ministr financí Bohuslav Sobotka se rozhodli, že část zákona, která malé obchodníky obtěžuje, zruší. Obchodníci se musí zákonem řídit od začátku července, dělá to ale jen málokdo.

Článek

Informaci Novinkám potvrdil mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Návrh na změnu části živnostenského zákona, která se změnila s přijetím zákona o registračních pokladnách, by mohla Sněmovna projednat v září.

Premiér Jiří Paroubek v pondělí připustil, že to byl chybný krok, který nikomu příliš nepomohl.

Sněmovna o zrušení povinnosti hlasovala v den, kdy začala platit, tedy 1. července. Návrh ODS ale kvůli hlasům ČSSD a KSČM neprošel. Souhlasil s ním přitom i ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Ten navrhl, aby se tato služba odsunula až na rok 2007, kdy budou muset mít živnostníci registrační pokladny, které budou stvrzenky vydávat automaticky.

Účty prosadil rozpočtový výbor

Do zákona se návrh dostal ve druhém čtení, kdy zákon o registračních pokladnách projednával rozpočtový výbor. V jeho čele je poslanec ČSSD Michal Kraus, který účtenky také hájil. Nyní už mnozí poslanci ČSSD připouštějí, že zákon se v praxi neosvědčil.

Podle zákona musí obchodník vypsat účtenku s rozpisem jednotlivých položek u každého nákupu nad 50 korun. Například místa, kde se prodávají kupóny MHD účty vypisovala a podepisovala, většina ale na to "zapomíná" například v trafice se účty nevypisují, podobné je to i v hospodách a kavárnách.

Pokuta až dva milióny

Účty musí vydat například i stánek s občerstvením. Vypisování přitom velmi zdržuje, zvlášť v místech, kde se tvoří fronty, například o přestávkách sportovních utkání, nebo ráno v trafikách Pokud ale živnostník účtenku nevypíše, hrozí mu pokuta až dva milióny korun.

Ministr průmyslu Urban se ale už dřív nechal ve vysílání české redakce BBC slyšet, že nebude chtít, aby Česká obchodní inspekce, která má podobné kontroly na starosti, na vydávání účtenek zaměřila.

Reklama

Související témata:

Související články

Povinné účtenky poslanci nakonec nezrušili

Poslancům ODS se ve Sněmovně v pátek nepodařilo prosadit zrušení povinnosti živnostníků vypisovat účtenky pro každý nákup nad 50 korun. Tuto povinnost mají...

Výběr článků

Načítám