Hlavní obsah

Parmalat v Itálii jde ke dnu: obdoba skandálu Enron v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN

Krize v italském Parmalatu se prohloubila šokujícím odhalením účetní díry téměř čtyř miliard eur. Objev zfalšovaných dokumentů, který potvrzuje neexistenci údajné vysoké hotovosti firmy, přiblížil přední italskou potravinářskou společnost bankrotu. Po nočním zasedání vedení firmy však v čele firmy nadále zůstává její ředitel Enrico Bondi.

Článek

Parmalat v pátek ráno oznámil, že podle zjištění Bank of America nemá jeho dceřiná firma Bonlat se sídlem na Kajmanských ostrovech u této banky žádný účet.

Mimoto Bank of America odepřela potvrdit auditorovi Bonlatu pravost dokumentu z března 2003. Podle tohoto dokumentu měl činit majetek Bonlatu v cenných papírech a hotovosti 3,95 miliardy eur.

Zpráva okamžitě způsobila prudký propad akcií a obligací společnosti. Obchodování s akciemi na milánské burze bylo po jejich propadu o desítky procent zastaveno. Kurs obligací, který se předtím pohyboval mezi 50 a 60 procenty nominální hodnoty, spadl na 25 procent.

"Poslední oznámení Parmalatu je bombou. Pokud řekneme, že tady něco smrdí, byl by to eufemismus roku," uvedl ve zprávě pro klienty analytik Commerzbank.

Skandál srovnatelný s americkým Enronem

Odhalení Parmalatu je největším firemním skandálem v Evropě posledních let. Vysoce přitom zastiňuje problémy nizozemského Aholdu, který se potýkal s nadhodnocením zisků americké divize o miliardu eur.

Skandál se dá srovnat jen s účetními machinacemi americké energetické skupiny Enron, jejíž předloňské odhalení spustilo vlnu podobných skandálů v USA.

Zpráva Parmalatu rovněž potvrzuje nejhorší obavy investorů. Těm bylo vždy divné, že společnost, která měla údajně ke konci září v hotovosti 4,2 miliardy eur, má problémy se splácením i relativně mírných dluhů. Prvním varováním bylo listopadové zjištění pochybné půlmiliardové investice ve fondu na Kajmanských ostrovech.

Neblahá tušení se naplnila

"Potvrzuje to, že finanční struktura skupiny má patologické anomálie. Co jsme tušili, to se nakonec stalo," komentoval dnešní zprávu analytik makléřské společnosti Centrosim Andrea Paladini.

"Je těžké představit si, jak by mohl Parmalat nadále fungovat po takovém jasném zjištění rozsáhlých finančních nepravostí," řekla analytička ABN AMRO Claire McGuckinová.

Dluhy Parmalatu

Parmalat se výrazně zadlužil za vedení Calista Tanziho, syna zakladatele firmy.

Společnost v rozsáhlé expanzi investovala i do cestovního ruchu nebo fotbalového klubu AC Parma.

Z původní jediné mlékárny v Parmě, kde firma v roce 1961vznikla, se společnost rozrostla do třetího největšího výrobce potravin v Evropě se 36 000 zaměstnanci.

Parmalat prožívá nejhorší finanční krizi ve své 40leté historii již dva týdny. Minulý týden firma jen s velkými obtížemi splatila 150 miliónů eur, které dlužila vlastníkům splatného dluhopisu. Do středy se jí nepodařilo zaplatit 400 milionů USD za podíl v brazilské dceřiné firmě.

Reklama

Výběr článků

Načítám